Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Objavljen nacrt
  • 19.09.2023. 09:00

Proizvođači će dobiti pomoć - mijenja se program poticaja za poljoprivredu

Preraspodjelom osigurana pomoć proizvodnjama koje su pretrpjele najviše štete uslijed vremenskih neprilika, odnosno epidemije zaraznih bolesti i slično.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 190
  • 11
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je Nacrt prijedloga izmjena programa raspodjele poticaj za poljoprivredu utvrđenih budžetom FBiH za 2023. godinu. Na ovaj dokument mogu se dostaviti primjedbe, prijedlozi i sugestije do 23. septembra. 

Kako  je pojašnjeno, izmjene su napravljene u cilju redovne isplate pristiglih zahtjeva za proizvodnje planirane u Programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu. Pored toga, na zahtjev poljoprivrednih proizvođača, kao i nadležnih kantonalnih ministarstava, osigurana su sredstva ovom preraspodjelom, kao pomoć određenim proizvodnjama koje su pretrpjele najviše štete uslijed vremenskih neprilika, odnosno epidemije zaraznih bolesti i slično", stoji u dokumentu. 

Biljna proizvodnja

Umjesto prvobitno planiranih 26,5 miliona KM za biljnu proizvodnju, ovom izmjenom je taj iznos povećan na 29,8 miliona maraka.

Do povećanja ovog iznosa je došlo prije svega dodavanjem podrške od 200 KM proizvođačima hljebnih žitarica radi smanjenja prinosa i kvaliteta žitarica usljed vremenskih neprilika, kao i povećanje ukupnog iznosa za dodatak namijenjen za nabavku sjemena, mineralnog đubriva i goriva s dva na 2,75 miliona KM. 

Animalna proizvodnja

Kod animalne proizvodnje je također došlo do povećanja ukupnog iznosa sa 87,8 miliona na 89,59 miliona KM. 

Povećanje ukupnih sredstava za mjeru uzgoj brojlera je posljedica veće proizvodnje, odnosno broja turnusa u odnosu na prošlu godinu koja je bila referentna za planiranje sredstava, kada je broj turnusa, zbog vremena objave programa bio manji u odnosu na ovu godinu. Iz tog je razloga, kako je navedeno, bilo potrebno povećati planirani iznos sredstava s jednog miliona na 1,95 miliona KM. 

Povećan je i ukupno planirani iznos za pčelarsku proizvodnju sa dva na 2,5 miliona KM. Planirana su i sredstva za tovljače svinja koji su uslijed epidemije afričke svinjske kuge (ASK) izgubili tržište. Naime, namjera je izvršiti obeštećenje onih proizvođača koji su uslijed kuge, i to samo za onaj period koji će biti propisan u Pravilniku za proizvodnje, bili prisiljeni vršiti prinudno klanje svinja, dok su još zdrave, a prije krajnjeg roka koji je propisan. Znači, ova mjera se ne bi odnosila na one proizvođače koji su uspjeli do kraja završiti svoj tov.

U okviru Modela za ostale podrške izvršena je preraspodjela sredstava planiranih za sufinansiranje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u visini od tri miliona maraka na poticaj za proizvodnje. Također, preraspoređena su sredstava iz Modela ruralnog razvoja s pozicije Podrška investicijama u suradnji s Razvojnom bankom Federacije BiH gdje je iznos od 2 miliona KM usmjeren u Model poticaja proizvodnji za poziciju hljebna žita - obeštećenje proizvodnje radi niskih prinosa i lošeg kvaliteta.

Svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na ovaj nacrt možete dostaviti do 23. septembra ove godine u pisanoj formi, putem obrasca,  na adresu: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ul. Hamdije Čemerlića 2, 71000 Sarajevo ili mailom:  hanefija.topuz@fmpvs.gov.ba.


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredni poticaji Izmjena programa Povećanje poticaja Ministarstvo poljoprivrede Biljna proizvodnja Animalna proizvodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.