Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna apoteka
  • 28.01.2023. 13:30
  • Knjaževac

Primjena hemijskih preparata: Gdje griješe proizvođači, a šta im se savjetuje?

Glavna sfera interesovanja poljoprivrednika koji dolaze u poljoprivredne apoteke je svakako zaštita ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura od bolesti i štetočina, blagovremena primjena i tačna doza određenog preparata, kao i karenca.

Foto: Jovana Cvetković
  • 164
  • 47
  • 0

Svim poljoprivrednim proizvođačima kako u svijetu, tako i kod nas je izuzetno važno kada i kako primijeniti određeni preparat u zaštiti i ishrani biljaka. Kako bi imali što kvalitetniji i veći prinos, treba se na vrijeme informirati oko čitavog procesa proizvodnje i tako izbjeći moguće komplikacije.

"Glavna sfera interesovanja poljoprivrednika koji dolaze u kod nas je svakako zaštita ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura od bolesti i štetočina, blagovremena primjena i tačna doza određenog preparata, kao i karenca. Također, mnogima je važna cijena, a s obzirom da u apoteci posjedujemo veliki broj preparata sa istom aktivnom materijom, različitih proizvođača, ostavljamo poljoprivrednicima pravo na izbor, od nešto jeftinijih do onih najskupljih preparata", ističe master diplomirani inženjer fitomedicine Miloš Miletić.

Cijena neuzimanja savjeta

Prema njegovim riječima, problem nastaje kada poljoprivrednik ne posluša savjet i preporuku stručnog lica u apoteci, pa dođe do potencijalnih šteta

Veliki je izbor proizvoda, a kupci najčešće biraju jeftinije

"Imali smo slučaj da je poljoprivrednik na svoju ruku duplirao dozu herbicida koji sadrži dvije aktivne materije: florasulam i 2,4D-2 etilheksilestar i koristi se protiv jednogodišnjih širokolisnih i nekih višegodišnjih korova. Pšenica je počela da blijedi, a listovi su dobili žutu boju, ali se srećom odreagovalo na vrijeme, pa se uz primjenu biostimulatora i aminokiselina uspješno oporavila.

Kako bi se izbjegle dodatne komplikacije i troškovi u proizvodnji, neophodno je ispratiti sva uputstva u vezi sa određenim preparatom. Tretiranje treba obaviti po suhom, tihom i umjereno toplom vremenu, pri dnevnoj temperaturi preko deset stepeni."

Proljetni poslovi u voćnjaku

Uskoro nas očekuje tretiranje voćnih vrsti bakarnim preparatima u kombinaciji sa mineralnim uljem zbog prezimljavajućih formi štetnih insekata u zasadima voća. Primjena bakra kod gotovo svih voćnih vrsti je izuzetno važna, jer utiče na smanjenje potencijalnih bolesti i štetočina i u toku vegetacije. Kod nekih voćnih vrsti se primjenjuje prije početka vegetacije i u fazi bubrenja pupoljaka kao što je to slučaj sa šljivom, pa se tretiranje bakrom obavlja dva puta, dok se kod kajsije tretira jednom i to u fazi mirovanja.

Šta prethodi zimskom prskanju voćnjaka i vinograda?

Važno je istaći da se takozvano "plavo prskanje" na proljeće primjenjuje tako što se poveća količina vode, pa je tako za jedan hektar potrebno 600 do 1.000 l uz dodatak bakarnog preparata. Pojedini preparati imaju jedinstvenu formulaciju mineralnog ulja i bakarnog oksihlorida za suzbijanje štetnih insekata i grinja u zasadu jabuke. U koncentraciji 2-3% efikasno suzbija crvenu voćnu grinju i jaja lisnih vaši od faze bubrenja pupoljaka pa do faze mišijih ušiju. Također, pored kombinacije bakarnog oksihlorida i mineralnog ulja poželjno je dodati i insekticid radi što uspješnijeg tretmana i to na bazi cipermetrina - kod jabuke. 

Primjena bakarnih preparata se obavlja i u jesen i to nakon opadanja lišća. Podjednako je važno tretiranje i na jesen i u proljeće zbog potencijalne pojave bolesti i štetočina, a naročito prezimljavajućih formi insekata. 

Svakako je najvažnije saslušati proizvođača, na osnovu toga dati stručan savjet i uz zajednički dogovor postići cilj, a to je što uspješnija i kvalitetnija proizvodnja sa što manje komplikacija.


Tagovi

Poljoprivredna apoteka Miloš Miletić Plavo prskanje Hemijski preparati Karenca Doza preparata Zaštita bilja


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

49


Glasova: 21

Da 42,9%

Glasova: 21

Ne 42,9%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete