Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dopis poljoprivrednika
  • 03.08.2023. 09:00
  • Gradiška

Primjedbe na raspodjelu državnog zemljišta upućene inspektoru i tužiocu

Raspodjela poljoprivrednog zemljišta je, kako su naveli, akutni problem razvoja u Gradišci već dugi niz godina

Foto: Spomenka Švraka
  • 234
  • 17
  • 0

Cijelu listu primjedbi iznjedrili su rezultati raspodjele državnog poljoprivrednog zemljišta na području Gradiške. A, kako nezadovoljstvo poljoprivrednika ne bi završilo samo u statusu na društvenim mrežama, pobrinulo se Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, koje je taksativno nabrojalo šta sve nije ispoštovano u procesu odabira.

Ni njihove primjedbe neće završiti samo u ovom tekstu. Zvanično su - dopisom, zatražili poduzimanje hitnih mjera glavnog inspektora Inspektorata Republike Srpske Milovana Krče, glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS Željke Radović i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Save Minića.

Akutni problem

Raspodjela poljoprivrednog zemljišta je, kako su naveli, akutni problem razvoja u ovom gradu već dugi niz godina. Veliki broj poljoprivrednika se nadao da će zakupom državnih parcela riješiti nedoumice njihovog korištenja i obezbijediti stabilnost svoje proizvodnje.

"Kada je konačno objavljena lista najpovoljnijih ponuda, skoro svi su razumjeli da oni kojima je dato u nadležnost pitanje pravične raspodijele poljoprivrednog zemljišta u skladu s pozitivnim zakonskim propisima nisu bili u stanju da odgovore zadatku", navodi Udruženje u svom dopisu.

Ima li kriminala u korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta?

Tvrde kako nisu ispoštovane odredbe Pravilnika o postupku davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini RS. Prema podacima koji dolaze od poljoprivrednika kriteriji su u velikom broju slučajeva zanemareni. Stoga, od nadležnih institucija traže da se utvrdi da li je to "urađeno namjerno ili zbog neznanja".

Neke od primjedbi, koje navode iz UPPMRS, su sljedeće:

  • Nisu ispoštovani kriteriji koji se odnose na stočni fond.
  • Mladi poljoprivrednici od 30 godina koji su uložili u štale i proizvodnju, nisu dobili ništa.
  • U okviru jednog domaćinstva se više članova prijavljivalo posebno i svaki od njih je dobio određene površine. Da li je to legalno treba da se utvrdi?
  • Stimuliše se rad na crno. Naime, vlasnici mehanizacije (mašinskih prstenova) koji su najčešće nudili usluge u obradi zemljišta i usjeva su dobili zemljište samo na osnovu mehanizacije. Pitanje je koliko je njihovog poslovanja u prethodnom vremenu prošlo kroz sistem i na koliko su zarade za pružanje svojih usluga platili porez na dobit. Da li je ovo signal da svi treba da radimo na crno?

Hitno donijeti odluke

"Naše Udruženje je već u više navrata tražilo da se riješe pitanja poljoprivrednog zemljišta. Slabo ovo ide. Smatramo da se u narednom vremenu treba organizirati ozbiljna i stručna rasprava na ovu temu i donijeti odluke koje će možda biti bolne, ali koje će osigurati stabilnost u proizvodnji hrane i unaprijediti uslove za ostanak ljudi na selu", stoji u njihovom dopisu, kojim je, pored ostalog, zatraženo i unaprjeđenje postojećeg zakona.

Kako napominju, zbog dosadašnjih nestručnih, neetičnih i nemoralnih odluka i u ono malo seoskih škola što je ostalo, imaju po dva tri đaka.


Tagovi

Državno zemljište Zakup zemljišta Poljoprivreda Poljoprivrednici Javni poziv Udruženje mljekara RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.