Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprez pri košnji
  • 19.06.2019. 14:00

Prije košenja pregledajte teren, napravite buku i sačuvajte mladunce od teških ozljeda i smrti

Svake godine, u ovo vrijeme, prilikom košenja livada i okućnica, stradavaju brojne životinje, posebno divlji zečevi i lanad, koja se voli skrivati u travi, zatim ježevi, zmije te bebe raznih vrsta ptica koje se gnijezde na tlu. Iz udruge Awap, koja svake godine skrbi o ranjenim mladuncima, stoga pozivaju na oprez!

Foto: Depositphotos/Gatherina
  • 176
  • 201
  • 0

Sezona košnje poklapa se sa sezonom kada srne na svijet donose svoje mladunce. Kako za mjesto lanjenja srne vrlo često odaberu upravo skrovita mjesta u poljima i livadama, zbog kosaca, koji prije početka košnje nisu pregledali teren, lanad nerijetko završava s teškim povredama ekstremiteta, što često ima i koban ishod.

Upravo stoga, i ove godine brojne udruge za zaštitu životinja ponovo apeliraju na poljoprivrednike - prije početka košnje prođite kroz polja i pažljivo pregledajte ima li u visokoj travi skrivenih mladunaca.

"Molimo vas za oprez pri košnji. Svake godine, u ovo vrijeme, prilikom košenja livada i okućnica, stradavaju brojne životinje, posebno divlji zečevi i lanad, koja se voli skrivati u travi, zatim ježevi, zmije te bebe raznih vrsta ptica koje se gnijezde na tlu. Ponovo vas stoga molimo - budite oprezniji i prije košenja dobro pregledajte teren, napravite buku i prošećite područjem kojeg ćete kositi. Gledajte dobro, jer se životinje pritaje u travi, da bi se sakrile i zaštitile, a onda, ako je kosac neoprezan, teško stradavaju. Na žalost, ozljede, koje pri tom zadobiju, često su smrtonosne, a ako ozlijeđeni mladunci i prežive, te se oporave kod nas, doživotno ostaju teški invalidi te imaju slabe ili gotovo nikakve šanse za preživljavanje u prirodi“, poručuju iz Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP iz susjedne Hrvatske.

Prošle su godine, upravo u ovo doba, zbog ljudskog nemara, u samo nekoliko sati u Awap stigla dva ozlijeđena laneta blizanca, s doslovno pokošenim nogama, tri bebe divljeg zeca, čija je mama stradala pri košnji i tri ozlijeđene bebe vrane

"Ono sto zapanjuje u slučaju dva malena laneta je to što je kosac jedno lane previdio i ostavio ga je, ozlijeđenog, na sred livade, dok je drugom pri košnji odrezao prednju nogu, a zadnje dvije nožice, također povrijeđene, zalijepio je flasterom, te je tako teško ozlijeđeno lane ostavio uz rub šume", podsjećaju iz Awapa, upozoravajući još jednom sve poljoprivrednike da budu oprezni prilikom košnje.

U galeriji ispod teksta su fotografije ozlijeđene lanadi i spašenih divljih zečića. 


Fotoprilog


Tagovi

Awap Sezona košnje Oprez Ozlijeđeni mladunci Srne Lanad Ježevi Ptice Divlji zečevi


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.