Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena sigurnost
  • 23.11.2022. 15:00

Prepolovljen urod i manja sjetva u Ukrajini - šta očekivati u 2023.?

Biće primijenjeno manje đubriva, a to znači manje prinose. Dodatni problem su visoki troškovi transporta i mala zarada za uzgajivače.

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 81
  • 22
  • 0

Na ovosezonsku sjetvu pšenice u Ukrajini negativno su djelovali razni faktori, poput vojnog sukoba, obilne kiše i ekonomskih poteškoća. To je doprinijelo još jednoj godini ograničenih globalnih zaliha i potencijalno visokih cijena osnovnih namirnica. Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice, a daljnji pad proizvodnje natjeraće kupce, kao što su Egipat, Tunis, Maroko, Indonezija, Pakistan i Bangladeš, da traže alternative, tvrdi Reuters. Očekuje se da će potražnja za žitaricama izazvati rast globalnih cijena, a najviše će biti pogođene najsiromašnije zemlje. 

Urod skoro prepolovljen

Ove godine je ukrajinski urod pšenice bio oko 19 miliona tona, što je pad za više od 40 posto od prošlogodišnje rekordne žetve od 33 miliona tona. Očekuje se da će u 2023. da se nastavi takav trend proizvodnje.

Biće primijenjeno manje đubriva, a to znači manje prinose. Dodatni problem su visoki troškovi transporta i mala zarada za uzgajivače.

"Poljoprivrednici više vole da vide šta će biti sljedeće godine, pa su u jesen zasijali manje površine. Ljudi samo žele da znaju šta se dešava, možda sjede na novcu, a možda ga i nemaju, postoje razni razlozi", kaže Kees Huizinga, Nizozemac koji u centralnoj Ukrajini na 15.000 ha uzgaja mliječne krave i sije žitarice. 

Informacijski sistem poljoprivrednog tržišta AMIS, kojega su uspostavile članice G20 kako bi ojačale globalnu sigurnost hrane, upozorio je da su tržišta nestabilna i da će cijene ostati visoke.

"Bojim se da se rast cijena hrane neće nastaviti samo zbog problema u Ukrajini. Svi ostali proizvođači se suočavaju s visokim troškovima đubriva, goriva, rada i transporta", rekao je analitičar Georgi Slavov iz globalne platforme za finansijske usluge Marex Solutions.

Može se reći da poljoprivredni proizvođači manje finansijskih sredstava ulažu u sjetvu i kupovinu đubriva. Zbog toga se očekuju manji prinosi i pored kvalitetnog zemljišta, černozema, koje neće moći nadomjestiti trajno smanjenje količine gnojiva.

Manji prinosi i pored černozema (Foto: Depositphotos/Bogdan1970)

Manji prihod od izvoza

Prema proračunima Reutersa, prihod Ukrajine od izvoza pšenice će pasti znatno ispod granice od otprilike 4 milijarde dolara u sezoni 2021/22. Prije godinu dana zasijano je 6,09 miliona hektara ozime pšenice i požnjeveno samo 4,6 miliona hektara. Sada je zabilježen pad od 41 posto jer su poljoprivrednici do 7. novembra zasijali tek 3,6 miliona hektara.

Uljanom repicom je zasijano oko 1 milion hektara. Troškovi transporta u Evropu su veoma visoki, ali predstavljaju mnogo manji procenat vrijednosti te uljarice jer se ona nakon isporuke može prodati po dvostruko većoj cijeni od pšenice.

U proljetnoj sjetvi se očekuje da će kukuruz biti glavna žitarica, a suncokret glavna uljarica. Ipak, sve je pod uticajem izvoza preko crnomorskih luka koji je produljen za još 120 dana, ali je zbog situacije u toj zemlji pod upitnikom. 

Produžen ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora

Bez toga će cijene u Ukrajini dodatno pasti, posebno na područjima gdje je izvoz u tom slučaju moguć samo preko kopnenih ruta koje vode iz zapadne Ukrajine u Evropsku uniju.


Tagovi

Tržište žitarica Ukrajina Sjetva Prehrambena sigurnost Prepolovljen urod


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.