Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opasnost od požara
  • 27.06.2021. 07:30

Požar na poljoprivrednom gospodarstvu - kako ga spriječiti i što ako do toga dođe?

Osim požara na poljima tijekom i nakon žetve, on se može dogoditi i na poljoprivrednom gospodarstvu gdje se nalazi velika količina zapaljivog materijala poput slame, sijena, stočne hrane, goriva i sl.

Foto: Depositphotos/filmfoto
  • 82
  • 53
  • 0

Uz opasnosti koja prate sva kućanstva, na poljoprivrednim gospodarstvima postoje dodatni elementi koji mogu uzrokovati izbijanje požara. Naime, uz stambeni se često nalazi jedan ili više gospodarskih objekata poput štala, štagljeva i sličnih pomoćnih zgrada.

Iz vatrogasnih udruženja poručuju da se tu često radi o starijim prostorima koji su građeni od zapaljivog materijala te da su dodatan problem dotrajale električne instalacije u njima.

"U takvim mjestima se nalazi velika količina zapaljivog materijala poput slame, sijena, stočne hrane, drva i goriva", upozorili su rekavši da su posebno opasni požari silosa u kojima se čuvaju žitarice zbog opasnosti od eksplozije. Međutim, ističu, najviše onih vezanih uz poljoprivredu odnosi se na spaljivanje biljnog otpada i paljenja vatre na otvorenom.

Vatra na otvorenom prostoru lako može zahvatiti poljoprivredne površine. Upozoravaju i da vatrena stihija zna na polju izbiti prilikom žetve često zbog neispravnih poljoprivrednih strojeva. Stoga vatrogasci za to vrijeme imaju pojačana dežurstva kako bi pravovremeno reagirali u ovakvim slučajevima. "Osim toga često se događaju i nesreće s radnim strojevima", takođe napominju.

Paljenje strništa iznimno je opasno (Foto: Depositphotos/Stockr)

Ističu da pozornost treba obratiti na ispravnost električnih instalacija, ispravnost sustava grijanja i dimnjaka, pogotovo ako se gospodarski objekti griju. Pojašnjavaju da je potrebno održavati okućnice i prostor oko objekata čistima. "Zapaljive materijale, pogotovo gorivo za strojeve, skladištite u ispravnim spremnicima i na za to predviđenim mjestima prema važećim propisima", upozoravaju. No, kažu, treba biti oprezan i prilikom izvođenja radova koji uključuju električne alate.

Stavite mokre krpe oko vrata i prozora

Požari na gospodarskim objektima se šire velikom brzinom zbog velikih količina zapaljivog materijala. Vatrogasci po dolasku često zatiču cijeli objekt u plamenu, pa im je primarna zadaća sprečavanje njegovog širenja na druge objekte. "Uz ona na gospodarskim objektima, uvijek je prisutna opasnost od izbijanja u kućanstvu, a mogu biti uzrokovani dotrajalim instalacijama, nemarom kod kuhanja i slično", tvrde.

Kažu da ako vidite požar ili dim, odmah obavijestite o događaju vatrogasce na broj telefona 123. "Dežurnom vatrogascu recite sve informacije koje vas traži - adresu, o kakvom se događaju radi i ima li ugroženih osoba", savjetuju rekavši da ih odmah treba upozoriti i na to jesu li ugrožene životinje, strojevi ili postoji opasnost od širenja vatre na uskladišteno gorivo ili drugi zapaljivi materijal. "Poziv prekinite tek kada osoba s kojom razgovarate to dopusti, ali budite u blizini telefona ako zatraži dodatne informacije", napominju.

Važno je, kažu, pobrinuti se o sigurnosti ukućana. Savjetuju da se na objektima koji nisu zahvaćeni požarom zatvore vrata i prozori i oko istih postave mokre krpe ili ručnici kako bi spriječili ulazak dima. "Gašenje možete započeti sami, samo ako time ne ugrožavate vlastiti život ili živote vaših ukućana. Isto se odnosi na evakuaciju životinja iz gospodarskih objekata", pojašnjavaju.

Govore i da se ne treba nepotrebno zadržavati na području u kojem aktivno rade vatrogasci i druge službe. "Pomognite im informacijama i ako se pomoć od vas traži. Nemojte se zadržavati na mjestu požara kao promatrači ili kako bi ga fotografirali", upozoravaju.

Ne gomilajte zapaljive predmete!

Opasnost se kažu, ne može skroz anulirati, ali se može smanjiti nizom mjera. Napominju da je u sezoni grijanja važno dimovodne kanale održavati čistima. "Ohlađeni pepeo iz peći na kruta goriva odlažite samo za na to predviđena mjesta", kažu dodavši da je bitno okućnice održavati čistima od suhog raslinja, pogotovo uz rub šume. "Nemojte gomilati velike količine zapaljivih predmeta u i uz objekte kao što su otpadno drvo, stare gume i plastika", preporučaju.

Posebnu pozornost treba pridodati ispravnosti strojeva koji se koriste u radovima na poljoprivredi, pogotovo električnih instalacija i ispušnog sustava. Također savjetuju da obratite pozornost prilikom rada sa zapaljivim tekućinama. "Zbog vlastite sigurnosti, dobro je imati aparat za gašenje u blizini garaža ili skladišta u kojima su radni strojevi", kažu.

Obratite pažnju na ispravnost strojeva (Foto: Depositphotos/budabar)

Važno je da motori i svi ostali izvori topline budu očišćeni od paučine, prašine i drugih lako zapaljivih tvari. Krpe natopljene uljem ili mašću se preporučuje držati u metalnim spremnicima, a strojeve minimalno dva metra od lako zapaljivih materijala kao što su slama i sijeno, piše agrarheute prenoseći smjernice koje je izradilo njemačko Udruženje za zaštitu od požara.

Umjesto da spaljujete, biljni otpad kompostirajte

Što se tiče spaljivanja biljnog otpada, iz vatrogasnog udruženja napominju da najviše ovih požara nastaje u proljeće, početkom poljoprivrednih radova, ili krajem žetve, prilikom paljenja strništa. Zbog opasnosti koja može nastati zbog toga, vatrogasci savjetuju kompostiranje.

"Obratite pozornost na propise vaše jedinice lokalne samouprave o razdobljima u kojima je u potpunosti zabranjeno spaljivanje", upozoravaju rekavši da ako se ipak odlučite na tu metodu trebate obavijestiti nadležnu profesionalnu ili dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu. "Nemojte paliti vatru za vjetrovitog vremena, u blizini šume ili objekata i uvijek imajte osigurana sredstva za gašenje", ističu.

Strnjiku ne paliti, već je zaoravati

"Obratite pozornost na propise vaše jedinice lokalne samouprave o razdobljima u kojima je u potpunosti zabranjeno spaljivanje", upozoravaju rekavši da ako se ipak odlučite na tu metodu trebate obavijestiti nadležnu profesionalnu ili dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu.

"Nemojte paliti vatru za vjetrovitog vremena, u blizini šume ili objekata i uvijek imajte osigurana sredstva za gašenje", ističu.


Tagovi

Požar Poljoprivredno gospodarstvo Vatrogasci HVZ Kako postupati Žetveni ostaci Zapaljivi predmeti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

20

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 60,0%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 30,0%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,0%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić