Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 02.06.2023. 18:00

Povećanje cijene pšenice nije dugo trajalo

Mnogo je vijesti koje kreiraju cijene žitarica, prvenstveno pšenice

Foto: Maja Celing Celić
  • 115
  • 21
  • 0

Povećanje cijene pšenice na svjetskom tržištu tokom ove sedmice ipak nije potrajalo. Tome su doprinijele različite informacije. Na pariškom Matifu je u petak u 14 sati cijena za septembarske fjučerse iznosila 221,50 eura/t, što je manje nego prošle sedmice kada je iznosila 224,25 €.

Uticaj su imale vijesti i stanje usjeva. Ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu je objavilo da u turskim teritorijalnim vodama na rusku inspekciju čeka 50 brodova sa ukupnim teretom od 2,4 miliona tona. To je duplo veća količina nego u maju. Pored toga je u ukrajinskoj luci Pivdenny blokirano 1,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda koji čekaju na isporuku.

Cijena ruske pšenice se trenutno kreće oko 213 eura/t. U maju su izvezli 3,8 miliona tona, što je skoro duplo više nego u maju 2022. godine. Prošle sedmice izvezla je 1,07 miliona tona.

Uticaj vremenske prognoze

Žetvu u Kini otežavaju obilne padavine. Zbog njih na sjeveru opada kvalitet, a vremenska prognoza je i dalje nepovoljna. Suša je i dalje rastući problem u Evropi. Za sada nema prognoze padavina u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj, zemljama Beneluksa, Ujedinjenom Kraljevstvu i na jugu Skandinavije. U posljednje dvije sedmice skoro da nije bilo kiše. Poljoprivrednici strahuju od gubitka usjeva.

Dodatno je uticala i neizvjesnost oko tendera kojega je objavila Saudijska Arabija za skoro pola miliona tona pšenice sa sadržajem proteina od 12,5 posto. Do sada su tradicionalno kupovali njemačku, a rezultati tendera će pokazati hoće li biti promjene.

Cijena kukuruza je u padu. U podne se za tonu trebalo izdvojiti 209 eura. Tona uljane repice je poslije početnog porasta ponovo imala pad i koštala 397,25 €/t.

Stanje na čikaškom Cbot-u

Kada je u pitanju stanje na čikaškom Cbot-u cijena pšenice je u porastu i iznosila je 208,52 eura/t. Ondje je cijena kukuruza u padu, tona je koštala 216,74 eura. U rastu je za uljanu repicu, a iznosi 453,92 eura/t.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Vremenska prognoza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.