Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pijačni barometar
  • 01.02.2022. 12:00

Povećana prodaja poljoprivrednih proizvoda - u decembru 1,2 miliona KM

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najviše se kupovalo povrće i voće, potom mlijeko i mliječni proizvodi, perad i jaja te med i ostali proizvodi

Foto: Julijana Kuzmić
  • 79
  • 18
  • 0

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama u decembru 2021. iznosila je 1.207.160 KM, što predstavlja povećanje prodaje za 185.485 KM ili za 18,15 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije. 

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, učešće u ukupnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda posmatrano po grupama bilo je sljedeće: povrće 38,4 posto, voće 24,5, mlijeko i mliječni proizvodi 18,4, perad i jaja 9,4, med 3,9 i ostali proizvodi 5,5 posto. 

Bijeli luk 10 KM

Cijene na pijacam širom BiH su u porastu posljednjih nekoliko mjeseci. Nakon prošlogodišnje ekstremne suše, te smanjenih prinosa, primjetna su drastična poskupljenja. 

Kada je riječ o povrću, prema pijačnom barometru nekoliko tržnica u BiH, najskuplji je bijeli luk koji košta od osam do 10 maraka po kilogramu, potom grah koji dostiže istu cijenu, s tim da je najjeftiniji 5 KM/kg. Za kilogram blitve, šeri paradajza ili brokule građani izdvajaju od tri do pet maraka, dok celer i peršun koštaju od četiri do šest KM. 

Kilogram krompira 1 KM

Patlidžan, krastavci, paprika i zelena salata u Bijeljini koštaju oko 4 KM/kg, dok Banjalučani plaćaju nešto jeftinije, pa tako za kilogram krastavaca izdvajaju od 1,5 do 2, a za papike od 2,5 do 3 marke.  Za kilogram krompira uglavnom se mora izdvojiti jedna marka.

Cijene pojedinih proizvoda u Hercegovini su dosta niže, tako je kilogram blitve oko 2,5, a zelene salate do 1,5 KM. Za otprilike jednu marku jeftiniji su celer i peršun, a domaći grah dostiže cijenu od 8 KM. 

Skupa egzotika

Kada govorimo o voću, od svježeg su najskuplje egzotične voćke poput avokada i manga koji koštaju oko devet maraka po kilogramu, koliko je i suha šljiva, dok je suha smokva za marku skuplja (u Hercegovini je jeftinija i košta od 4 do 6 KM). 
Za kilogram kivija, Hercegovci izdvajaju do 1,50 KM, dok on u Bijeljini košta četiri marke.

Klementine, mandarine i narandže su uglavnom do 3 KM/kg, a banana i kruške do 2,50 KM. Cijene lješnjaka, badema i oraha se kreću od 12 do 18 maraka. 


Tagovi

Poljoprivredni proizvodi Pijaca Tržnica Cijene Federalni zavod za statistiku


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.