Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 20.12.2020. 12:00

Potrošnja po glavi stanovnika: BiH debelo ispod prosjeka

Stvarna individualna potrošnja, prema podacima Eurostata u Bosni i Hercegovini iznosila je 59 odsto ispod prosjeka. Hrvatska je na pretposljednjem mjestu, a iza nje je samo Bugarska.

Foto: Bigstock/VOROPAY
  • 100
  • 72
  • 0

Stvarna individualna potrošnja (AIC) po stanovniku prošle godine iznosila je 34% ispod prosjeka EU što predstavlja blago povećanje od jedan odsto u odnosu na 2018. godinu, pokazuje istraživanje Eurostata.

Luksemburg - zemlja sa najvišim standardom

U samo devet zemalja Unije stvarna individualna potrošnja mjerena standardom kupovne moći u 2019. bila je veća od evropskog prosjeka.

Prvo mjesto kao i 2018. godine zauzeo je Luksemburg sa najvišim standardom od 35% iznad evropskog prosjeka. Takođe, odmah mjesto iza zadržala je Njemačka (22 odsto), a slijede je Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Finska, Francuska i Švedska sa potrošnjom od devet do 18% iznad prosjeka.

U Italiji, Irskoj, Cipru, Litvi i Španjolskoj nivoi su bili do 10 odsto ispod prosjeka EU dok su Portugalija, Češka, Malta i Slovenija zabilježile od 10 do 20%. Poljska, Rumunjska, Grčka i Estonija bile su između 20 i 25 odsto ispod prosjeka.

Važno je napomenuti kako je Rumunjska evidentirala najveći skok standarda iskazan stvarnom individualnom potrošnjom, izjednačivši se s Poljskom s potrošnjom od 21% ipak i dalje ispod prosjeka Unije.

U BiH potrošnja 59 odsto ispod prosjeka

Prema podacima, pet država članica ostvarilo je više od 25 odsto ispod prosjeka Unije. Osim Hrvatske, na spisku su Latvija (29 odsto), Slovačka (31 odsto), Mađarska (33 odsto) i zadnja na listi Bugarska (42 odsto).

Što se tiče susjednih zemalja, a koje nisu članice EU, stvarna individualna potrošnja u Srbiji je iznosila 51 odsto ispod prosjeka, a u našoj zemlji 59 odsto što je čini najlošijom državom na ukupnoj listi evropskih zemalja.

Tijekom posljednje tri godine AIC po glavi stanovnika u odnosu na prosjek EU ostao je relativno stabilan u većini država članica. Međutim, očigledan porast zabilježen je u Rumunjskoj (79 odsto u usporedbi sa 70 odsto u 2017.), Litva (92 odsto naspram 89), Portugaliji (86 odsto u odnosu na 83 odsto), Malti (85 odsto naspram 82), Sloveniji (83 odsto naspram 80) i Bugarskoj (58 odsto naspram 55).

Suprotno tome, najočigledniji pad evidentiran je u Švedskoj (109 odsto u 2019. u odnosu na 113 u 2017.), Njemačkoj (122 odsto naspram 124), Austriji (118 odsto naspram 120) i Španjolskoj (91 odsto naspram 93).

Po BDP-u Hrvatska pretposljednja

Evropski statističari naglašavaju i kontinuirano velike razlike među zemljama EU kada je u pitanju BDP po stanovniku mjeren standardom kupovne moći. Kao i kod AIC-a, Luksemburg je zadržao prvo mjesto, a BDP mu je čak dva i po puta veći od prosjeka, tačnije 60 odsto.

Na drugoj poziciji nalazi se Irska sa dvostruko većim prosjekom (93 odsto), a slijede je Danska, Holandija, Austrija i Njemačka, čiji je BDP u 2019. bio 20 do 30 odsto veći od prosjeka Unije.

Najbliža mu je Francuska sa BDP-om po stanovniku šest odsto iznad prosjeka kao i Češka, Španjolska i Italija, gdje je bio niži do 10 odsto. Malta je tačno na nivou prosjeka.

EU najveći potrošač svinjskog mesa s više od 40 kg po glavi stanovnika

Od 10 do 30 odsto manji BDP po stanovniku od prosjeka belježili su Kipar, Litvanija, Portugalija, Slovenija, Poljska, Estonija, Slovačka i Mađarska. Hrvatska se u 2019. ponovo našla na pretposljednjem mjestu sa BDP-om po stanovniku iskazanim standardom kupovne moći 35 odsto nižim od prosjeka EU.

Grupu zemalja sa BDP-om po stanovniku 30-ak posto ispod prosjeka EU čine još Grčka, Latvija i Rumunjska i Bugarska. 



Tagovi

Eurostat BDP Stvarna individualna potrošnja Bosna i Hercegovina Luksemburg Bugarska


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.