Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 18.03.2024. 09:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Porazni podaci: Čak 60 posto obradivih površina ostat će neiskorišteno u USK

U protekloj godini je za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, s kantonalnog i federalnog nivoa izdvojeno oko 39 miliona maraka, što su do sada najveći novčani iznosi.

Foto: Depositphotos/sasapanchenko
  • 82
  • 27
  • 0

Oko 60 posto obradivog zemljišta na području Unsko-sanskog kantona ostat će neiskorišteno. Naime, prema podacima službi lokalnih zajednica, predstojećom proljetnom sjetvom bit će obuhvaćeno 26.000 hektara, odnosno šest hiljada hektara manje nego lani. Jesenas je zasijano oko 16 hiljada hektara.

"Prema zvaničnim podacima, Unsko-sanski kanton raspolaže sa 105.000 hektara obradivih površina, što znači da će ostati neiskorišteno oko 60 procenata obradivog zemljišta", kazao je Mehmed Ćenanović, ministar poljoprivrede USK, pišu Nezavisne.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini je za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, s kantonalnog i federalnog nivoa izdvojeno oko 39 miliona maraka, što su do sada najveći novčani iznosi, ali se i pored tolikih ulaganja sektor agrara nalazi u teškoj situaciji.

Smatra da je u planiranje razvoja poljoprivredne proizvodnje neophodno uključiti prehrambeni sektor i treba ga paralelno s poljoprivredom jačati, te tako omogućiti otkup poljoprivrednih proizvoda. Dobar primjer je proizvodnja mlijeka, koja se razvila i opstala zahvaljujući mljekarskoj industriji. U udruženjima koja okupljaju poljoprivredne proizvođače s područja Unsko-sanskog kantona navode da situacija nikada nije bila teža nego što je sada i da sjetva nikada nije bila skuplja.


Tagovi

Obradive površine Unsko-sanski kanton Poljoprivredno zemljište Smanjena sjetva Proljetna sjetva Mehmed Ćenanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?