• Dodatni prihod
  • 23.09.2021. 07:30
  • Njemačka

Pola poljoprivrednih gospodarstava u Njemačkoj ima dodatan izvor prihoda

Prema njemačkom popisu poljoprivrede, ondje je više od 260 tisuća farmi kojima upravlja gotovo milijun poljoprivrednika. Kako ostvaruju dodatne izvore prihoda?

Foto: Depositphotos/temis1964
  • 849
  • 144
  • 0

Prema posljednjem popisu poljoprivrede u Njemačkoj, u toj zemlji egzistira 262.776 farmi, a 937.900 poljoprivrednika obrađuje 16,6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Zanimljivo je da oko 50 posto poljoprivrednih gospodarstava u toj zemlji uz primarnu proizvodnju ostvaruje i dodatni izvor prihoda, uključujući proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, šumarstvo i iznajmljivanje soba, pokazali su podaci tamošnjeg zavoda za statistiku Destatis.

Od oko 130.800 gospodarstava koja ostvaruju dodatne izvore prihoda, njih 47 posto zarađuje i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Za njih 29 posto dodatni je izvor prihoda šumarstvo što je usko povezano za obradu i preradu drva čime se bavi njih 12 posto. 

No, na trećem mjestu su prihodi koje ostvaruju radeći za druga poljoprivredna gospodarstva, a takvih je 25 posto.

Slijedi prerada i izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda kupcima čime se bavi njih 18 posto dok ih 13 posto ima pansione i ergela konja koji su na raspolaganju gostima za druženje i jahanje.

Njemačka: Skok cijena poljoprivrednog zemljišta - što je razlog?

Pored ovoga, statistika pokazuje da od 109.700 vlasnika koji su u vrijeme istraživanja imali 55 godina i više, njih samo 40.200 ima nasljednike koji će nastaviti obiteljski posao. 

Popisom je također utvrđeno da su ratarstvo i proizvodnja stočne hrane i dalje dominantne poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji. 


Tagovi

Njemačka Dodatan prihod Zarada Poljoprivredna gospodarstva Statistika Popis poljoprivrede


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.