Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okvirni dokument
  • 21.05.2022. 14:00

Pokrenuta izrada strateškog plana ruralnog razvoja BiH 2022. - 2027.

Riječ je o strategiji baziranoj na jasno identifikovanim potrebama i interesima dva entiteta i distrikta. Dokument sadrži analize, ciljeve, mjere i planove koji su već na snazi i implementiraju se

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 173
  • 37
  • 0

Pokrenute su aktivnosti na izradi strateškog plana ruralnog razvoja BiH - Okvirni dokument za period od 2022. do 2027. godine, koji predstavlja zbir strategija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Resorni ministar, Staša Košarac, je istakao da je riječ o strategiji baziranoj na jasno identifikovanim potrebama i interesima dva entiteta i distrikta te da ovaj dokument sadrži analize, ciljeve, mjere i planove koji su već na snazi i implementiraju se u okviru entitetskih strateških dokumenata.

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije i neće biti centralni organ koji nameće bilo kakve strategije na nivou BiH. Nećemo dozvoliti bilo kakvo kretanje izvan utvrđenih stavova i politika entitetskih institucija, koje su, u skladu sa Ustavom, nadležne za oblast poljoprivrede", poručio je Košarac.   

Kako je naglasio, na izradi ovog dokumenta radi se isključivo uz punu vidljivost entitetskih struktura te u kontinuiranoj saradnji i koordinaciji sa ministarstvima poljoprivrede RS i FBiH i Odjelom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko Distrikta.

Pojasnio je kako je izrada ovog planskog dokumenta za naredni programski period pokrenuta nakon što je krajem decembra prošle godine završen period implementacije Strateškog plana ruralnog razvoja BiH (2018.-2021.) - Okvirni dokument.

"Naša obaveza je da izradimo ovaj dokument i insistiramo da u tome ravnopravno učestvuju nadležne institucije na svim nivoima vlasti jer politike institucija FBiH, RS i Brčko distrikta moraju biti potpuno vidljive", naglasio je  Košarac.

Prema njegovim riječima, to je jedini mogući model koji garantuje efikasan zajednički rad na ispunjavanju preuzetih obaveza. Naglasio je da se isključivo uz takav način rada i poštovanje ustavnih nadležnosti može doći do potrebnog dokumenta kako bismo otvorili mogućnost da domaći poljoprivrednici nastave sa apliciranjem za IPA fondove EU te obezbijedili postepeno usklađivanje poljoprivrede i razvoja ruralnih područja sa praksama i standardima EU.


Tagovi

Strategija Poljoprivreda Staša Košarac Ruralni razvoj Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete