Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 09.03.2019. 16:00

Pobjeda? Sve studije o glifosatu moraju biti objavljene

Ova odluka je prekretnica i pobjeda za sve one koji zagovaraju veću transparentnost u procesu donošenja odluka na razini EU-a. Sud je jasno dao do znanja da u ovom slučaju tajnost u zaštiti poslovnih interesa nije opravdana, izjavio je europarlamentarac Davor Škrlec.

Foto: Depositphoto/Leonid_Eremeychuk
  • 91
  • 16
  • 0

Evropski sud (ECJ) odlučio je da Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak raka koje možemo povezati s glifosatom. Sud se složio s argumentima Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a o postojanju javnog interesa za transparentnost koji nadilazi tvrdnje poput Monsantovih i Cheminovih kako se studije o rizicima za rak, koje se koriste u procesu odobravanja glifosata, ne mogu objaviti zbog zaštite komercijalnih interesa kompanija, priopćeno je iz ureda europarlamentarca Davora Škrleca.  

Kako pojašnjavaju, u navedenom sudskom slučaju, zastupnici Zelenih/ESS-a u Evropskom parlamentu žalili su se u maju 2017. godine zbog neobjavljenih dokumenata na osnovu kojih se vrši postupak odobravanja pesticida. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) prethodno je, tvrde Zeleni, izjavila da je glifosat klasificirala kao nekancerogen na temelju neobjavljenih studija.

Ova odluka je prekretnica i pobjeda za sve one koji zagovaraju veću transparentnost u procesu donošenja odluka na razini EU-a. Sud je jasno dao do znanja da u ovom slučaju tajnost u zaštiti poslovnih interesa nije opravdana. EFSA sada mora objaviti izvješća agrokemijskih divova o toksičnosti svojih proizvoda, kako bi znanstvenici i javnost mogli procijeniti opasnosti koje ti pesticidi predstavljaju za ljudsko zdravlje i okoliš", rekao je zastupnik Zelenih i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta", Davor Škrlec. 


Tagovi

Evropski sud EFSA Pesticidi Glifosat Davor Škrlec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.