Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oživljavanje sela
  • 13.02.2019. 16:00

Po 16,5 hiljada KM za kupovinu kuće na selu – razvijaju ruralnu sredinu

Za realizacijzu konkursa za razvoj ruralnih sredina u susjednoj su Srbiji izdvojili gotovo pola miliona KM. Visina dodeljenog novca ne može biti veća od 16,5 miliona KM.

Foto: Depositphotos/dexns31
  • 240
  • 35
  • 0

Oživljavanje sela - tako bi se mogla nazvati mjera koju su poduzeli u susjednoj Srbiji. Naime, Pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova raspisao je Кonkurs za dodjelu bespovratnog novca bračnim parovima sa teritorija autonomne pokrajine Vojvodine, koji nemaju stambeni prostor u vlasništvu ili suvlasništvu za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Kako je precizirano tekstom konkursa, pod seoskim kućama smatraju se nekretnine koje se nalaze u selima izvan gradskih i opštinskih sedišta i prigradskih naselja.

Za realizacijzu konkursa iz budžeta AP Vojvodine izdvojeno je 30 miliona dinara (gotovo pola miliona KM), s tim da učesnici konkursa mogu da konkurišu samo sa jednom prijavom, a visina dodjeljenog novca ne može biti veća od milion dinara (16,5 hiljada KM). Cilj konkursa je prije svega podsticanje razvoja ruralnih sredina, ali povećanje broja žena vlasnika nekretnina.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju dvije skupine: supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana, ali i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života, u skladu sa ondašnjim Zakonom.

Naravno, postoje i uslovi koje supružnici, odnosno vanbračni partneri moraju ispuniti. Jedan od uslova je da jedan od supružnika / vanbračnih partnera nije stariji od 40 godina života u momentu podnošenja prijave na konkurs. Naravno, prebivalište moraju imati na teritoriju Vojvodine. Podnositelji prijave ne mogu biti vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nekretnine na teritoriji Republike Srbije i da istu nisu otuđili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja konkursa. 

Također, barem jedan od supružnika, odnosno vanbračnih partnera mora biti u radnom odnosu. Ukoliko je učesnik konkursa u radnom odnosu na određeno vrijeme, radni odnos mora da traje najmanje do isteka roka za podnošenje prijava na konkurs. Podnositelji ne smiju biti u srodstvu sa potencijalnim prodavačem nekretnine. U momentu podnošenja prijave ne smiju imati neizmirenih dospjelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa u skladu sa propisima Republike Srbije. 


Tagovi

Kuće na selu Konkurs Bračni parovi Vanbračne zajednice Selo Vojvodina Život na selu


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.