Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 02.05.2023. 18:00

Pesticidi u hrani: Šta je pokazala analiza 12 prehrambenih proizvoda?

Samo je jedan proizvod uticao na skok sadržaja pesticida u promatranom periodu.

Foto: Depositphotos/1odinmig.gmail.com
  • 91
  • 6
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA je objavila najnoviji izvještaj o ostacima pesticida u hrani koja se najčešće konzumira u Evropskoj uniji.

Prikupljeno je ukupno 87.863 uzorka hrane u 2021. godini. Analiza rezultata pokazuje da je 96,1 posto njih bilo u okviru zakonski dozvoljenih nivoa. 

Analizirani su uzorci nasumično prikupljeni iz dvanaest prehrambenih proizvoda. Za 2021. godinu to su patlidžani, banane, brokoli, kultivisane gljive, grejpfrut, dinja, slatka paprika, stono grožđe, djevičansko maslinovo ulje, pšenica, goveđa mast i kokošja jaja.

Utvrđeno je da od uzoraka analiziranih u koordinisanom programu 58,1 posto nema nivoe ostataka koji se mogu kvantificirati, a 39,8 posto je sadržavalo jedan ili više ostataka u koncentracijama ispod ili jednakim dozvoljenim nivoima (poznatim kao maksimalni nivoi rezidua, ili MRL). Ostatke koji prelaze dozvoljene nivoe imalo je 2,1 posto uzoraka, odnosno 295 uzoraka od kojih je 184 uzorka ili 1,3 posto neusklađeno na osnovu mjerne nesigurnosti.

Od analiziranih uzoraka bilo je 53,3 posto domaćih i 22,8 posto iz drugih zemalja EU, iz trećih zemalja 19,6 posto, a nepoznatog porijekla 4,3 posto. Slične stope zabilježene su i 2020. godine osim za uvoz iz trećih zemalja koji je sa 14 posto u 2020. godini porastao na 19,6 posto u 2021. 

Isti izbor proizvoda uzorkuje se svake tri godine, što znači da se mogu identifikovati uzlazni ili opadajući trendovi. Na osnovu toga ukupna stopa po kojoj ostaci pesticida premašuju MRL porasla je s 1,4 posto u 2018. na 2,1 posto u 2021. godine. Kad se iz ukupne stope izdvoji grejpfrut, nije bilo odstupanja. Zbog toga su 2021. države članice skrenule pažnju na veće prisustvo ostataka pesticida u grejpfrutima uvezenim izvan EU i iste godine Evropska komisija je povećala granične kontrole.

Izvještaj sugerira da je malo vjerovatno da će prehrambeni proizvodi analizirani 2021. predstavljati zabrinutost za zdravlje potrošača. Ipak, izvještaj uključuje niz preporuka za povećanje efikasnosti evropskih sistema kontrole ostataka pesticida.


Povezana biljna vrsta

Grejpfrut

Grejpfrut

Engleski naziv: Grape fruit, Citrus paradisi | Latinski naziv: Citrus paradisi Macfad.

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkoga okusa. Smatra se da je križanac naranče i limuna. Raste na područjima tropske i suptropske klime. Ubiru se i prerađuju svi... Više [+]

Tagovi

EFSA Ostaci pesticida u hrani Izvještaj Grejpfrut Pesticidi u hrani


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić