Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2023.
  • 04.09.2022. 12:00

Pametna zvijer: Valtra Q 305 s velikim Q za kvalitetu

Valtrina perjanica nove serije ovogodišnji je finalist u kategoriji ratarskih traktora izbora "Tractor of the Year 2023".

Foto: Valtra
  • 129
  • 17
  • 0

Sloganom "Razmišlja kao profesionalac. Radi kao zvijer", marketinški su stručnjaci Valtre predstavili potpuno novu seriju traktora ovog poznatog finskog brenda. 

Peta je generacija tako od ovoga ljeta upotpunjena novom Q serijom, koja se s rasponom snage od 230 do 305 KS uklapa između popularnih T i S serija. Perjanica nove serije je Q305.

"Vrijeme je da oslobodimo zvijer. To je najbolji traktor na svijetu kojega su dizajnirali, projektirali i proizveli najsretniji ljudi na svijetu – u Finskoj", rekla je Pamela Engels, viša menadžerica za komunikacije i digitalni marketing Valtre predstavljajući novinarima specijaliziranih poljoprivrednih medija, članovima Toty žirija, ovogodišnjeg finalista u kategoriji ratarskih traktora izbora "Tractor of the Year 2023".

Pametan i jednostavan

Kreiran u poznatom nordijskom stilu, traktor Q serije je inteligentan stroj jednostavan za korištenje. Neće mu biti problem učinkovito odraditi i najzahtjevnije zadatke zahvaljujući pouzdanom 7,4-litrenom AGCO Power motoru u kombinaciji s AGCO bestepenim (CVT) mjenjačem i nagrađivanim SmartTouch sučeljem na upravljačkom rukohvatu, sve uz maksimalnu udobnost i minimalni zamor vozača. 

"Serija Q ima snagu, inteligenciju i svestranost za maksimiziranje produktivnosti i smanjenje troškova kroz eknomičnost goriva i radnu učinkovitost", rekla je Pamela Engels.

Saznali smo kandidate izbora traktora godine - za četiri prestižne titule bori se njih 16

U Valtri duhovito ističu kako je serija Q traktor visoke kvalitete s velikim Q (na engleskom Quality) jer ovu dobitnu kombinaciju već spomenutih odlika u kombinaciji s ergonomičnim dizajnom i jednostavnim rješenjima za preciznu poljoprivredu, upotpunjuje i jednaka kvaliteta prateće usluge i servisa. Tu je na raspolaganju uz brzu dostavu rezervnih dijelova i korištenje najnovijih daljinskih dijagnostičkih alata za planiranje produktivnog održavanja kada to najbolje odgovara kupcima.

Valtrino načelo EcoPower za dodatno smanjenje potrošnje goriva primijenjeno je na svih pet modela serije Q

Ciljaju na velike farme i ozbiljne poljoprivrednike koji obavljaju i uslužne radove, sve one, kažu, koji ne traže samo vrhunsku izvedbu i pametan traktor nego i traktor niske cijene održavanja. 

Snažan i ekonomičan

Šet cilindarski AGCO Power motor od 7,4 litara ima najveći obim na tržištu za traktor ove veličine. Maksimalna snaga od 305 KS dostupna je pri brzinama motora od 1.850 o/min, a najveći okretni moment 1.280 Nm gotovo konstantan u rasponu od 1.000 do 1.500 o/min. Valtrino načelo EcoPower za dodatno smanjenje potrošnje goriva primijenjeno je na svih pet modela serije Q. Maksimalna brzina vožnje postiže se sa samo 1500 o/min. Motor je, ne treba ni reći, petog stepena (Stage V) redukcije emisije ispušnih plinova, zahvaljujući kombinaciji selektivne katalitičke redukcije, filtera dizel oksida i filtera čvrstih čestica uz aktivnu regeneraciju.

Kontinuirano varijabilni prijenos dolazi iz AGCO radionice, a provjeren je i na Fendt traktorima. Riječ je o dokazanom prijenosu s beskonačnim odabirom brzina od 0,1 – 50 km/h. Promjena smjera kretanja je naravno jednostavna, hidrauličnim reverserom. Elektronsko upravljanje mjenjačem serije Q automatski odabire najniže moguće okretaje motora za rad kako bi se održala najniža potrošnja goriva i raspodjeljuje snagu u skladu s tim na hidrauliku, priključno vratilo (PTO) ili prijenos. 

S težinom od 9,2 tone, na maksimalnom radnom 16 tona, nije ni prelagan, ni pretežak, tako da iako garantuje visoku nosivost (legalni transport do spomenutih 16 tona) još uvijek je nježan prema tlu. Zahvaljujući i rasporedu opterećenja – na prednjem dijelu 41 posto a stražnjem 59 posto, koji daje odličnan balans, postiže stabilnost u brzoj cestovnoj vožnji čak i s punom prikolicom. Kad smo kod stabilnosti, Serija Q je kompaktna, ima malu ukupnu visinu (325 cm) i dug međuosovinski razmak (300 cm). Stoga je težište nisko što ga čini izuzetno stabilnim. 

Precizna hidraulika laka je za upravljanje, dakako preko SmartTouch upravljačkog rukohvata. Traktor je opremljen s devet vanjskih spojnih ventila, četiri prednjih i pet stražnjih. Svi se priključci jednostavno i brzo spajaju DCUP spojnicama. Aktivacija priključnog vratila je elektrohidraulična. Hidraulička CCLS pumpa s eko-opcijom ima kapacitet maksimalnog protoka 205 litara u minuti već na 1650 okretaja, što omogućava uštedu goriva u poljskim radovima, odnosno smanjenje troškova po satu rada. Najveća podizna sila je 100 kN. Maksimalni stražnji podizni kapacitet 10 a prednji 4,8 tona.

Funkcionalan i održiv

Valtrin dizajn jedan je od vodećih u industriji, podređen jednostavnim inteligentnim i praktičnim rješenjima za ugodnu i udobnu radnu sredinu u premium kabini, odlične preglednosti, niskog nivoa buke, klimatizacije, suspenzije... Što se ostalog tiče, Aires Suspension u kombinaciji s dugim međuosovinskim razmakom povećava vučnu silu traktora i smanjuje oscilacije snage. Prianjanje na podlogu je povećano jer zračni ovjes ima brže vrijeme reakcije u usporedbi sa standardnim hidrauličkim ovjesom, pojašnjavaju njihovi inženjeri i dodaju kako i kabina i prednja osovina imaju zračni ovjes i savršeno su sinhronizirani kako bi osigurali glatku vožnju bilo da se radi o žetvi za vrućeg ljetnog dana na mediteranskih +33 stepena ili čišćenju cesta od snijega zimi na finskih -33 stepena, potpuno jednako.

Ciljaju na velike farme i ozbiljne poljoprivrednike

Uz sve to, ova je zvijer i pametna. Nije to samo nagrađivani SmartTouch upravljački sistem, jedinstveni Valtrin Twintrac s okretanjem sjedala za 180 stepeni (kao standard) u minuti bez gašenja motora, SmartTurn za automatsko okretanje na uvratini bez preklapanja redova, automatsko regliranje pritiska u gumama, kontrola sekcija priključnih uređaja, odlični servisni paketi… i brojna druga rješenja.

“Pametan znači i onaj koji čuva okoliš. Svaki je Q traktor spreman za pametnu poljoprivredu, opremljen za povezivanje, kako bi farme bile održive. Uz to napravljen je u najodrživijoj tvornici na svijetu, u Suolahtiju u Finskoj, sa 100 posto obnovljivih izvora energije”, zaključuje Pamela Engels. Završimo na kraju s posebno zanimljivim podatkom kako je 90 posto traktora moguće reciklirati, i podsjetimo kako se svaki Valtra traktor “kroji” po mjeri kupca.


Tagovi

Valtra Q 305 Nova serija TotY 2023 Finalisti Traktor godine


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...