Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja gnojiva
  • 30.06.2023. 15:00

Pala potrošnja mineralnih gnojiva, trend se nastavlja?

Rat u Ukrajini doveo je do naglog rasta cijena, a EU industrija uveliko ovisi o plinu ruskog podrijetla, ali i bjeloruskim sirovinama

Foto: Depositphotos/style-photo
  • 70
  • 6
  • 0

Potrošnja mineralnih gnojiva (azota i fosfora) u poljoprivrednoj proizvodnji u EU iznosila je 10,9 miliona tona u 2021., što je u usporedbi s 2020. pad od 2,2 posto, a u odnosu na vrhunac 2017. pad od 6,4 posto, podaci su koje je objavio Eurostat. 

Potrošnja onih na bazi azota procijenjena je na 9,8 mil. t u 2021., što je u odnosu na 2020. smanjenje od 2,0%, i predstavlja stopu sličnu kratkoročnom trendu zabilježenom od 2017. Međutim, tokom srednjeg razdoblja, ukupna potrošnja azotnih gnojiva vratila se na nivo sličan onom od desetljeća prije.

Ko su najveći potrošači?

Bila je najveća u zemljama koje su glavni EU poljoprivredni proizvođači. Francuska (2,0 mil. t), Njemačka (1,3 mil. t), Poljska (1,0 mil. t, podaci iz 2020.) i Španija (1,0 mil. t) su predstavljale polovicu ukupne potrošnje u EU-u.

Kada je riječ o fosfornim, ona je 2021. iznosila 1,1 mil. t što je pad od 3,8% u odnosu na nivo iz 2020.

Najviše su korištena u Francuskoj, Španiji, Poljskoj, Rumuniji, Italiji i Njemačkoj, a ovih pet zemalja predstavljaju gotovo tri četvrtine ukupne potrošnje u EU.

Utjecaj rata u Ukrajini

Eurostat u svom saopćenju napominje da je, iako još uvijek nema dostupnih podataka za 2022., vojna agresija na Ukrajinu i primjena sankcija Rusiji dovela do naglog rasta cijena gnojiva, što će vjerojatno utjecati na njihovo korištenje u poljoprivredi EU. 

Naime, industrija gnojiva na bazi azota u EU-u uveliko je ovisila o plinu ruskog podrijetla. Osim toga, Rusija i Bjelorusija bile su ključni igrači u svjetskoj proizvodnji fosfata i kalija. 


Tagovi

Umjetno gnojivo Potrošnja Pad potrošnje Cijena gnojiva Najveći potrošači Rat u Ukrajini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ljubuški danas..🌞🍊 Iako se uzgoj mandarina veže uz dolinu Neretve, ona uspijeva i u Hercegovini. Premda ovdje nema velikih nasada, ne znači da ih u budućnosti neće biti. Obitelj Gujić iz Ljubuškog više od 40 godina uzgaja mandarine i dema... Više [+]