Pretraga tekstova
Laboratorijskom analizom utvrđena zaraženost gomolja krompira štetnim organizmom smeđa trulež i bakterijalno uvenuće.
Pošiljka od 27 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Egipta nije puštena u Bosnu i Hercegovinu zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz. Federalna fitosanitarna inspekcija zaustavila je jučer, 13. februara, ovu pošiljku na Graničnom prijelazu Domaljevac - Šamac.
U postupku obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta čije se carinjenje vrši na ovom prijelazu, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantinskih štetnih organizama.
"Laboratorijskom analizom utvrđena je zaraženost gomolja krompira štetnim organizmom alstonia solanacearum (Smith) Yabaschi et al – smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće krompira i paradajza koji se nalazi na listi I.A.II., što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja, zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu", naveli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
Shodno tome, uvoz u količini od 27.000 kg je zabranjen, a sadržaj će biti uništen pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora, u skladu s Pravilnikom o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima.
Tagovi
Uvoz krompira Krompir iz Egipta Merkantilni krompir Inspekcija Šamac Zaraženost gomolja Smeđa trulež Bakterijalno uvenuće
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Prva manifestacija "Dani otvorenih podruma", Vinske ceste Hercegovine održava se tijekom četiri jesenska vikenda, a sve do 23. studenog. Ovaj vikend svoja vrata za posjetitelje su otvorili vinari u Čitluku i Čapljini. Cilj je jačanje eno-ga... Više [+]
Prva manifestacija "Dani otvorenih podruma", Vinske ceste Hercegovine održava se tijekom četiri jesenska vikenda, a sve do 23. studenog. Ovaj vikend svoja vrata za posjetitelje su otvorili vinari u Čitluku i Čapljini. Cilj je jačanje eno-gastronomije i turizma i kreiranju brenda Hercegovine kao prepoznatljive eno-gastrodestijacije.🍇🍷❣️
Martina Krišto Antelj
prije 3 tjedna
:D Mene se posebno neka žilavka dojmila.. ;) :D Mene se posebno neka žilavka dojmila.. ;)