Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 18.01.2023. 13:30

Padavine donijele probleme: "Jezero od kiše" prijeti da blokira selo Lukovice

Obilne padavine uzrokovale plavljenje i odrone na više područja širom zemlje. U Gacku evakuirane dvije porodice

Foto: Depositphotos/emattil (ilustracija)
  • 100
  • 7
  • 0

Jaka kiša koja je zahvatila šire područje Bosne i Hercegovine uzrokovala je plavljenje više domaćinstava, poljoprivrednih zemljišta, prekide putnih komunikacija te evakuacije stanovništva. U Trnovu je proglašena vanredna situacija zbog najavljenih obilnih padavina u narednom periodu. 

Prema izvještaju Agencije za vodno područje rijeke Save, vodotoci na području rijeke Save, na slivu rijeka Une i Vrbas, su u stagnaciji. Na slivu rijeke Bosne svi vodotoci su u stagnaciji osim na području Sarajevskog polja, gdje je na hidrološkoj stanici Reljevo zabilježen porast.

Evakuacija u Gacku

Teška je situacija u Gacku gdje se rijeka Đeropa izlila iz korita. Jutros u 4 sata voda je prodrla u dvije kuće te su porodice evakuirane na više spratove. Prijavljeno je i plavljenje podrumskih prostorija u drugim stambenim objektima.

Vodostaj i dalje raste jer kiša pada jakim intenzitetom, a dodatne problem stvara i olujni vjetar. Zbog izlijevanja rijeke Zalomke na magistralnom putu Nevesinje-Gacko u mjestima Rilja i Fojnica saobraćaj je potpuno obustavljen, za sve kategorije vozila.

Iz "Hercegovina puteva" su za agenciju Srna kazali kako je zbog odrona privremeno bio obustavljen promet magistralnim putem Gacko-Foča, koji je sada prohodan i odvija se jednom kolovoznom trakom. Do zastoja je došlo sinoć oko 19 sati kada je uslijed odrona oboreno stablo.

Vatrogasno spasilačka jedinica Gacko objavila je i da jezero koje se stvorilo od kiše prijeti da blokira selo Lukovice.

Vozači su pozvani na oprez jer su evidentirani odroni na još nekim pravcima u Hercegovini. Nevrijeme koje je noćas pogodilo Trebinje prouzrokovalo je materijalne štete na stambenim objektima i u gradskom parku gdje je vjetar oborio stablo bora. U prethodna 24 sata palo je 70,1 litar kiše po metru kvadratnom, a najjači udari vjetra bili su 74 kilometra po satu. U Meteorološkoj stanici Trebinje je potvrđeno da se očekuju nove jake padavine i da je na snazi crveni meteoalarm.

Situacija još nije alarmantna

Besana je noć i iza stanovnika Konjica. Najteže je bilo na regionalnom put Konjic - Glavatičevo, na kojem je tokom noći bila prekinuta putna komunikacija. Došlo je do izlijevanja oborinskih voda, kao i Neretve čiji je nivo u porastu, ali nadležni napominju da situacija još nije alarmantna.

Na području Općine Ilidža u toku noći došlo je do izlijevanja Rakovičkog potoka u ulicama Rakovačka cesta i Plantaže, poplavljen je dio ulice i okolnog zemljišta. Glavni vodotoci Bosna, Željeznica, Dobrinja i Kasindolska su u svojim koritima. U Ilijašu se rijeka Bosne izlila na lokalni put Ozrenka – Malešići, ali trenutno nema opasnosti po objekte, saopćili su iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Učvrstite plastenike, zaštitite voćke i lozu

U Hadžićima je došlo do izlijevanja potoka Kradenik u MZ Pazarić u ul. Bjelašnička, koji je poplavio dvorište i jednu kuću. Na području MZ Pazarić izlila se rijeka Zujevina koja je poplavila poljoprivredno zemljište i ugrozila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata. Došlo je i do izlijevanja i potoka Bjelašnica i Korča na nekoliko lokacija, a koji su poplavili dio lokalnih puteva i ugrozili nekoliko stambenih i pomoćnih objekata.

"Rijeka Bosna se izlila na poljoprivredno zemljište u blizi firme Messer. Na području ostalih općina svi vodotoci su u svojim koritima. Prema informacijama dobivenim od dežurnih Elektrodistribucije s hidrocentrale Bogatići, jutros u 6.17 sati stanje akumulacije je zadovoljavajuće, nivo vode je 240 cm, a gornja granica je 290 cm", stoji u redovnom izvještaju Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Trodnevna prognoza

U Bosni i Hercegovoni se sutra očekuje pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar slab većinom južnog smjera. U petak, 20. januara, oblačno sa susnježicom ili snijegom. Na jugu zemlje slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. 

Prvog dana vikenda, u subotu, 21. januara, očekuje se pretežno oblačno, većinom sa snijegom. Na jugu zemlje kiša. 


Tagovi

Poplave Obilne padavine Gacko Trnovo Trebinje Ilidža Ilijaš Poljoprivredno zemljište Konjic Prekid putne komunikacije


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete