Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Tursku
  • 19.02.2019. 09:00

Pada izvoz mesa u Tursku - Srbija veliki konkurent BiH

Ukupni izvoz mesa iz BiH prošle je godine iznosio 325 miliona KM, a u samu Tursku plasirano je mesa i drugih klaničnih proizvoda za jelo u vrijednosti 40,1 milona KM. U 2017. ta je vrijednost bila 47,4 milona KM, a godinu prije, 2016. 49,6 miliona KM.

Foto: Bigstockphoto/sutiporn
  • 604
  • 115
  • 0

Manji izvoz mesa u Tursku doprineo je smanjenju ukupnog bosanskohercegovačkog izvoza u tu zemlju, u prošloj godini. Naime, u 2018., u odnosu na 2017. godinu, ukupni izvoz je smanjen za oko četvrtinu, kazali su predstavnici  Vanjotrgovinske komore BiH na prezentaciji rezultata vanjskotrgovinske razmjene BiH prošle sedmice u Sarajevu.

Ukupni izvoz mesa iz BiH prošle je godine iznosio 325 miliona KM, a u samu Tursku plasirano je mesa i drugih klaničnih proizvoda za jelo u vrijednosti 40,1 milona KM. U 2017. ta je vrijednost bila 47,4 milona KM, a godinu prije, 2016. 49,6 miliona KM. 

Izvoz u 2018. bio je tek nešto veći od 4.000 tona, dok je u 2016. godini iznosio 5,7 hiljada tona, navodi seebiz

"Imamo pad u proizvodnji, prodaji i izvozu u Tursku. Sada imamo aspurd da Srbija koja je kasnije počela sa izvozom ima povoljnije uslove za izvoz mesa u Tursku nego mi", kazao je Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Naime, Srbija je sa Turskom okvirno dogovorila bescarinski izvoz od 7.000 tona junetine za 2019. godinu, nakon što je prethodna kvota iznosila 5.000 tona i ispunjena je za samo četiri do pet mjeseci. Pregovori o povećanju kvote na 10.000 tona bit će nastavljeni sredinom 2019. godine. Istovremeno, u Srbiji je najavljeno povećanje subvencija za uzgajivače tovne junadi.

Razlog za ovakve rezultate mnogi vide u prevari sa početka 2016. godine kada su bh. farmeri u tu zemlju, umjesto domaćeg, slali meso iz uvoza. Naime, tada je BiH imala dozvolu za bescarinski izvoz 15.000 tona mesa, no nekoliko je izvoznika zloupotrijebilo taj dogovor. 

Junetini iz BiH druga šansa za izvoz u Tursku

Tada je nekoliko kompanija uvozilo meso najviše iz Poljske, a živu stoku iz Rumunjske. Meso su potom izvozili u Tursku i znatno poljuljali povjerenje. 

 


Tagovi

Izvoz u Tursku Meso Junetina Pad izvoza Prevara Bezcarinski izvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]