Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silene stenophylla
  • 07.07.2020. 15:00

Oživjeli biljku staru 32.000 godina - sjeme pronašli 38 metara ispod leda

Znanstvenici sa bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti "BOKU" su uz pomoć ruskih kolega došli do kultura biljnog tkiva biljne vrste Silene stenophylla i uspjeli oživjeti ovu vrstu koja prema procjenama datira još iz ledenog doba.

Foto: Facebook/BOKU-Universität für Bodenkultur Wien
  • 420
  • 165
  • 0

Znanstvenici sa bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti "BOKU" nedavno su uspješno uzgojili biljnu vrstu Silene stenophylla iz uzoraka koji datiraju još iz ledenog doba. Prema procjenama, genom ove vrste iz porodice klinčića je preživio oko 32.000 godina u sibirskom permafrostu.   

Treba spomenuti da su prije njih ruski znanstvenici još 2012. godine ostvarili revolucionaran uspjeh na polju botanike, stanične biologije te kriobiologije, koja proučava djelovanje niskih temperatura i smrzavanja na živa bića, uzgojivši biljku ove vrste iz jednako starih sjemenki.

Sjemenke pronađene 38 metara ispod površine leda

Sjemenke ove biljke su pronađene u ostacima podzemnih jazbina koje su se nalazile oko 38 metara ispod površine leda u Sibiru. One su nekoć služille vjevericama kao skrovišta za hranu. Iz još nezrelih plodova znanstvenici su prikupili uzorke embrionalnog tkiva. Iz njih su prvo razvili malene sadnice iz kojih je naposljetku izasla biljka sa bijelim cvijetom.  

Svjetiljke od staklokeramike olakšavaju rast biljaka?

Profesorica Margit Laimer s Instituta za molekularnu biotehnologiju "BOKU-a" je zahvaljujući dobroj saradnji sa ruskim kolegama došla do jedne od kultura biljnog tkiva te prastare vrste koju je skupa s kolegama uspjela uzgojiti u staklenim posudama u in vitro uvjetima.

Planiraju istražiti razvoj genoma 

"Uspješno stvaranje cvijeta biljke koja se uzgaja u kulturi tkiva ovisi o mnogim uticajima okoline. Treba otkriti samo jedno - sadržaj biljnih hormona u mediju presudan je faktor za prelazak biljke u cvatnju, a to zahtijeva puno iskustva", na službenoj BOKU stranici piše Laimer.

Sada možemo upotrijebiti genetske analize kako bismo istražili kako se biljni genom razvio i bio prilagođen klimatskim uvjetima u to vrijeme”, napominje ova znanstvenica govoreći kako imaju u planu istražiti razvoj genoma spomenute biljke i njezinu prilagodbu sadašnjim klimatskim uvjetima.

Uspoređujući je s današnjim srodnicima, nastojat će saznati više o evoluciji tog roda biljaka, odnosno o promjenama u genomu srodnih vrsta u posljednje 32.000 godina.

Uspješno uzgojili stabla datulja iz Isusovog vremena - iz sjemena starog 2.000 godina

Podsjetimo, nedavno su tijekom arheoloških iskapanja, pod ruševinama drevne tvrđave Masada koja gleda na Mrtvo more znanstvenici pronašli sjemenje staro oko 2.000 godina. Kasnije su utvrdili da je riječ o Judejskim datuljama koje su posadili na Aravaskom institutu za okoliš, a neke od sjemenki su uspješno niknule.  


Tagovi

Silene stenophylla BOKU Margit Laimer Genom Sibir


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...