• Izdržavanje kazne
  • 11.07.2017. 10:00

Osuđenici KPZ Banja Luka pomažu poljoprivrednicima

Zatvorenici Kazneno popravnog zavoda vole raditi jer tada misli skrenu na nešto pozitivnije, na svježem su zraku, a mogu i zaraditi 100KM mjesečno.

  • 920
  • 45
  • 0

Zatvorenici Kazneno popravnog zavoda često sudjeluju kao ispomoć poljoprivrednicima pa četiri zatvorska zida rado zamijene s radom u polju, među nasadima maline ili aronije ili cijepajući drva.

Među njima je i 21-godišnji Radovan B., osuđen na deset mjeseci zbog teške krađe. Nedavno je, sa još 30 kolega zatvorenika, brao maline u jednom selu kod Srpca, piše blic.

Umor mijenja mišljenje

"Poslije jednog takvog radnog dana lakše zaspim i imam pozitivne misli. Neki optimizam uđe u čovjeka i drugačije gledam na život. Vidite neki drugi svijet i odmah je sve lakše", priča Radovan, koji je odslužio više od polovine kazne.

Da im rad van zatvorske ograde znači mnogo, saglasan je i G.B. (29), koji je do sada cijepao drva, radio u kuhinji, krečio, a radio je i na rekonstrukciji policijskih stanica u Lazarevu i Čelincu.

"Radim sve i nije mi teško. Mnogo toga sam naučio, a uspio sam i da zaradim neki dinar. Na stranu dnevnica, meni je lijepo kad se osjetim korisnim. Osim toga, opustim se, drugačije razmišljam, a i vrijeme mi brže i kvalitetnije prođe", kaže ovaj momak.

Prvo na terenu provjere sigurnost

Prema riječima Gorana Selaka, direktora KPZ Banjaluka, osuđenici su i te kako zainteresovani za rad u krugu ustanove i van nje. Mnogo zahtjeva za njihovim angažovanjem stiglo je, kaže, nakon što je KPZ učestvovao na sajmovima u Banjaluci i Bileći.

"Zatvorenici se angažuju putem naše Privredne jedinice, a za organizovanje van ustanove potrebna je saglasnost Ministarstva pravde RS. Nakon dobijanja saglasnosti, naša komisija izlazi teren i utvrđuje da li se ispunjavaju svi zakonski uslovi. Gledamo da li je ugrožena sigurnost i zdravlje, a procjenjuje se i rizik od evenutalnog bijega ili od zloupotrebe radilišta", pojašnjava Selak i dodaje da svako radilište osigurava dovoljan broj policajaca. On ističe da u posljednje vrijeme nije bilo nikakvih problema sa osuđenicima, te da su sve poslove obavili korektno.

Mjesečna zarada do 100 KM

U zavisnosti od težine posla, osuđene osobe zarađuju dnevnicu od 28 do 30 KM.

"Mjesečno mogu zaraditi 100 KM, ali dok su na izdržavanju kazne, ne mogu da raspolažu svojim novcem. Sve što zarade ili što im uplate članovi porodice, uplaćuje se na njihov depozit, koji koriste kupujući telefonske pozive ili za vaučere u našoj prodavnici", zaključio je Selak.

Foto:


Tagovi

KPZ Banja Luka Zatvorenici na polju Zatvorenici Izdržavanje kazne


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.