Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište krompira
  • 04.01.2024. 18:00

Ostao u zemlji, 2023. najgora za krompir u posljednjih 25 godina

Uzgajivači su ovu godinu proglasili najgorom u poslednjih 25 godina.

Foto: Depositphotos/AimurK
  • 74
  • 37
  • 0

Mnogo padavina i višak vlage u zemljištu nisu pogodovali krompiru u 2023. godini. Uzgajivači na zapadu Evropske unije zbog izuzetno vlažne jeseni nisu mogli teškim mašinama za vađenje krtola da uđu u polja, izvještava Agrarheute.

Najgora godina

Vađenje krompira i šećerne repe je pogođeno posljedicama preobilnih padavina i poplava. Najviše su ugrožena područja na sjeverozapadu Njemačke, u Nizozemskoj, Belgiji i sjeverozapadnoj Francuskoj. Nizozemski uzgajivači su prošlu godinu, zbog uslova, proglasili najgorom u posljednji četvrt stoljeća. Mnoga polja u Njemačkoj su poplavljena.

Problem se javlja zbog skladištenja uroda slabijeg kvaliteta (Foto: Depositphotos/zlikovec)

Usjev je ostao u polju, a s obzirom na vremenske prilike, situacija neće biti mnogo bolja ni u narednim sedmicama. Mraz i niske temperature dodatno komplikuju, jer mogu izazvati izmrzavanje krtola i repe koje su još u zemlji.

Sve veće cijene

Kvalitet kropmira je za sada zadovoljavajući, ali se to može promijeniti u narednim sedmicama. Problem se javlja zbog skladištenja uroda slabijeg kvaliteta. Kupci i prerađivači sve više prave razliku između krompira isporučenog svježeg s polja po nižoj cijeni i onog isporučenog suvog iz skladišta po visokim cijenama.

Cijene se rastu, a krompirom za preradu se trgovalo po cijeni od 30,60 eura za aprilske ugovore. Kada je u pitanju njemačko tržište cijena se kretala od 30 do 33 eura.

U Nizozemskoj procjenjuju da je oko pet posto krompira i 20 posto šećerne repe još uvijek u zemlji. Ruthger Steenbeek iz Countusa, zadruge farmera i vrtlara, kaže de Vriesu i Westermannu da će se mnogi farmeri suočiti s poteškoćama zbog loše berbe. Kaže da će mnogo zavisiti od spremnosti banaka da intervenišu, a posljedice loše žetve osjetiće i naredne godine.

Strahuju i uzgajivači ozimih kultura, poput ozimih pšenice, ječma i repice. Zbog povećane vlažnosti zemljišta i nedostatka kiseonika biljke bi mogle apsorbovati manje hranjivih materija, što će imati veliki uticaj na prinose.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Krompir Šećerna repa Vađenje krompira Prinos krompira Cijena krompira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]