Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Modriča
  • 05.06.2023. 10:05
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Modrića

OPZ Tarevci svijetli primjer dobro organizovanog života povratnika

U podršku razvoju poljoprivrede, prehrambene industrije, seoskog turizma i ostalih preduzetničkih ruralnih djelatnosti u ovom djelu entiteta RS uključila se i Vlada KS.

Foto: Vlada KS
  • 85
  • 26
  • 0

Povratnici u općine Modriča i Vukosavlje formirali su Opštu poljoprivrednu zadrugu (OPZ) Tarevci, s ciljem da se njenim razvojem omoguće najbolji načini podrške poljoprivrednim povratničkim domaćinstvima, kako bi obnovili svoja poljoprivredna gazdinstva. U podršku razvoju poljoprivrede, prehrambene industrije, seoskog turizma i ostalih preduzetničkih ruralnih djelatnosti u ovom djelu entiteta Republika Srpska uključila se i Vlada KS koja je lani s 46.000 KM podržala uvođenje savremenog načina uzgoja jagoda.

Direktor OPZ Tarevci, Nahdet Sulejmen, rekao je da je zahvaljujući ovim sredstvima omogućena realizacija pilot-projekta proizvodnje jagode na supstratu četiri plastenika u kojima je zasađeno 34.000 sadnica, a nabavkom sistema za automatsko navodnjavanje omogućilo im je da imaju rod i van sezone.

Adaptirali proizvodne prostore, instalirali sušaru za voće i trokomornu hladnjaču

U ovoj godini planiraju rekultivaciju oko 6.000 metara kvadratnih vanjskog prostora. Do sada su adaptirali uredske i proizvodne prostore, te instalirali sušaru za voće kapaciteta sedam tona na dan i trokomornu hladnjaču kapaciteta 240 tona.

Premijer KS, Nihad Uk je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku posjetiti ovu zadrugu koja je svijetli primjer dobro organizovanog života povratnika, te da je realizacija ovakvih projekata motiv svima koji mogu pomoći da se povratak ljudi u krajeve iz kojih su protjerani učini mogućim.

"Čovjek se napuni pozitivnom energijom kada se upozna i razgovara s ovako vrijednim ljudima. Vlada KS je u proteklom periodu pomagala projekte u okviru ove mjesne zajednice i nema razloga da tako ne bude i u narednom periodu. Rezultati do sada uloženih srdstava vrlo lako su vidljivi kroz kapacitete koji se iz godine u godinu šire", rekao je Uk i dodao kako će bez ikakve sumnje podržati sve buduće planove koje imaju ovi domaćini. 


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivreda OPZ Tarevci Nihad UK Nahdet Sulejmen Poljoprivredna zadruga


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.