Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPZ Tarevci
  • 27.05.2019. 09:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Tarevci, Modriča

OPZ Tarevci suhu šljivu uspješno izvozi i na zapadno tržište, a planiraju zaposliti 30 ljudi

Prošla godina je za zadrugu bila uspješna, prvenstveno uzevši u fokus suhu šljivu te i od ove očekujemo i nadamo se bar istim rezultatima, priča Nahdet Sulejmen, direktor zadruge koja u ovoj godini planira zavreštak investicija na izgradnji Agro-biznis centra, dobijanje upotrebne dozvole te puštanje Agro-biznis centra u rad u punom kapacitetu.

Foto: OPZ Tarevci
  • 181
  • 8
  • 0

Opšta poljoprivredna zadruga "Tarevci" naveliko se priprema za, sad već tradicionalni, a ove godine i jubilarni, Deseti međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci 2019. koji će se održati 18., 19. i 20. jula. 

Ova se zadruga bavi proizvodnjom, otkupom, preradom voća i povrća te daljnim plasmanom gotovog proizvoda. U njihovom je fokusu suha šljiva, koju uspješno izvoze i na zapadno tržište. OPZ "Tarevci" ima ukupno 6 osnivača, 140 kooperanata, 2 stalna uposlenika, 2 privremena uposlenika te 20-ak sezonskih radnika.

Poljoprivreda je "fabrika" na otvorenom

"Prošla godina je za zadrugu bila uspješna, prvenstveno uzevši u fokus suhu šljivu te i od ove očekujemo i nadamo se bar istim rezultatima. Bitno je naglasiti da je poljoprivredna proizvodnja, tako reći, "fabrika" pod otvorenim nebom te uvijek ostaje rizik po pitanju uspješnosti sezone, roda i količina", priča Nahdet Sulejmen, direktor zadruge koja u ovoj godini planira zavreštak investicija na izgradnji Agro-biznis centra, dobijanje upotrebne dozvole te puštanje Agro-biznis centra u rad u punom kapacitetu.

Ovim se projektom u njegovoj prvoj fazi planiraju tri proizvodne linije: linija za sušenje voća i povrća; linija za termičku obradu, izbijanje koštica, konzervaciju i pakovanje voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova te linija za hlađenje i skladištenje voća i povrća sa trokomornom hladnjačom. U drugoj fazi je planirana adaptacija objekta još četiri linije, tri za destilaciju (voće i proizvodnja tradicionalnih i čuvenih tarevačkih rakija; voće i povrće za proizvodnju sokova te destilacija aromatičnog bilja) i liniju za proizvodnju čajeva. U sklopu treće faze planirano je otvaranje čak 60 minifabrika za preradu voća i povrća i proizvodnju tradicionalnih autohtonih prehrambenih proizvoda (kapaciteta 10 tona) kod poljoprivrednih domaćnstava koja imaju obradivo zemljište, objekte koji se mogu prilagoditi namjeni i radnu snagu. U tu svrhu u Agro-biznis centru planiraju zaposliti čak 30 stručnjaka i radnika u stalni radni odnos, 25 radnika u sezonskim špicama i oko 100-120 radnika u vlastitim fabrikama.

No, bi li svega ovoga bilo da se poljoprivredni proizvođači, povratnici u opštine Modriča i Vukosavlje, nisu udružili i tako stvorili uslove za institucionalnu podršku poljoprivrednim domaćinstvima. 

Koristi od zadruga su višestruke

"Mi u OPZ "Tarevci" smo mišljenja da je udruživanje poljoprivrednika u zadruge od presudnog značaja za opstanak, rast i razvoj poljoprivrede te se uveliko zalažemo za isto. Kroz udruživanje u zadruge poljoprivrednici obezbjeđuju sebi i svom biznisu sigurno tržište za plasman, pomoć u edukativnom smislu, pomoć u izgradnji i jačanju kapaciteta same proizvodnje, stalno usavršavanje istog i  sl.", pojašnjava  Sulejmen. 

Upravo je sajam odličan način da se prikažu rezultati, a na ovom, jubilarnom, organizatori OPZ "Tarevci" očekuju 70 izlagača, od kojih je, kao i prethodnih godina po par izlagača i susjedne Hrvatske i Srbije.

"Sajam se održava u Tarevcima, prigradskom naselju u opštini Modriča. Prva dva dana su edukativnog karaktera u vidu naučnog savjetovanja dok je treći dan, 20. juli predviđen za izlagački dio sajma koji je prodajnog karaktera", zaključio je Nahdet Sulejmen. 


Tagovi

OPZ Tarevci Suha šljiva Izovz Sajam Udruživanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]