Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Case Puma
  • 22.05.2024. 09:00

Oprez! Zvijer je u kavezu: Nova Case Puma CVX od 240 konjskih snaga

Koje novine sa sobom donosi?

Foto: Đorđe Lalić
  • 72
  • 37
  • 0

Traktor CASE Puma još uvijek nije pušten u prodaju, pa se i dalje nalazi "u kavezu" na štandu Agromarket machinery na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ova zvijer od 240 konjskih snaga (uz bust i 260 KS) koje proizvodi unaprijeđeni Tier3 FPT NEF motor izdvaja se i po novim "očima" - dizajnu prednjeg dijela, koji karakteriše LED paket osvjetljenja, kao i nova kontinualno varijabilna transmisija "CVX Drive" ili "PowerDrive" pun "powershift" sa 19 brzina.

Kroz "CVX Drive" transmisiju vidi se dvodecenijsko iskustvo inženjera koji su radili na tom projektu, a sve sa ciljem unapređenja prijenosa snage sa motora na podlogu. Za ovu transmisiju karakteristična je tehnologija dvostrukih kvačila koja u ovom slučaju obezbjeđuju četiri opsega brzina, od kojih su tri namijenjene za rad u polju, a jedna za transport.

"Za ovaj model karakterističan je inteligentni sistem za upravljanje radom motora i transmisije, čiji je zadatak da uskladi rad motora, odnosno izabere najadekvatniju obrtnu brzinu uz najbolje moguće performanse", rekla nam je Marina Ćupurdija iz marketinga pomenute kompanije.

Zvijer od 240 konjskih snaga

Kako dodaje, sistem radi automatski, dok rukovaoc ima samo zadatak da pomjeranjem multikontrolera ili pritiskom ili puštanjem papučice gasa utiče na povećanje, odnosno smanjenje brzine dok sistem za automatsko upravljanje sam bira obrtnu brzinu.

Ovaj "pametni" sistem omogućava 1.500 obrtaja po minutu u transportu, pri brzini kretanja od 40 km/h. Korisnici imaju na raspolaganju i izbor minimalnih brzina, počevši od 0,02 km/h, što je bitno, na primjer u povrtlarskoj proizvodnji.

Rezervoar od 372 litre

U osnovnoj opremi, ova Puma je opremljena rezervoarom za gorivo zapremine 372 litra koji može biti proširen sa dodatne 82 litra. U odnosu na ranije modele, to je povećanje zapremine za 13 posto što povećava i vremenski interval između dva punjenja.

"Kada je riječ o potrošnji, ona se u prosjeku može smanjiti za 3,6 posto. Servisni interval motora produžen je za 25 posto, pa je sada 750 radnih sati, što je izuzetak u odnosu na konkurenciju u ovoj klasi."

Osim servisnog intervala motora produžen je i interval za zamjenu transmisionog ulja.

Maksimalna podizna moć na prednjim polugama je 5.129 kg

Hidraulični sistem je opremljen pumpom protoka do 170 l/min koja snabdijeva do osam hidrauličnih izvoda i obezbjeđuje podiznu moć na zadnjim polugama do 10,5 tona. Maksimalna podizna moć na prednjim polugama je 5.129 kg.

"Na ovom modelu zadnje priključno vratilo ima mogućnost postepenog uključivanja što je veoma važna karakteristika za rad priključne mašine s obzirom na to da je na ovaj način zaštićena od udara", kaže naša sagovornica i dodaje da korisnici na raspolaganju imaju i automatsku aktivaciju prednje vuče, kao i blokade diferencijala.

Novo deluks sjedište

Novi stil ove serije upotpunjuje i nova kabina. Preglednost je unaprijeđena, a nisko montirani prednji brisači povećavaju područuje brisanja stakla za 60 posto.

"Kabina je jedna od najtiših na tržištu, a ugrađeno je i novo deluks sjedište sa kliznim naslonom za leđa. Komforu u radu doprinosi i nezavisno vešanje prednje osovine, kao i kabine, što značajno utiče u obezbjeđivanju glatke vožnje bez poskakivanja."

Korisnik na raspolaganju ima i takozvani memorijski šatl koji na kraju reda pamti posljednji korišteni prijenosni odnos pri kretanju u rikverc, unapređujući glatko manevrisanje i brz povratak na posao u sljedećem redu.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu traje do 23. maja.


Fotoprilog


Tagovi

Case Puma Novi traktor Agromarket machinery Marina Ćupurdija 240 konjskih snaga CVX Drive Performanse Puma CVX


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva