Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 19.04.2023. 15:00

Odobren novi zakon o krčenju šuma - šta to znači za poduzeća, a šta za potrošače?

Nova uredba obvezuje poduzeća da osiguraju da proizvodi koje prodaju u EU ne dovode do deforestacije i propadanja šuma

Foto: Depositphotos/alexandrelaprise/Eivaisla
  • 68
  • 16
  • 0

Evropski parlament odobrio je danas važan zakon o deforestaciji kojim se zabranjuje uvoz kafe, govedine, soje i drugih roba u EU ako su povezani s uništavanjem svjetskih šuma. 

Kako bi se suzbile klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti, nova uredba obvezuje preduzeća da osiguraju da proizvodi koje prodaju u EU ne dovode do deforestacije i propadanja šuma, stoji u saopćenju. 

Iako neće biti zabranjen uvoz određene robe ili iz određene države, preduzeća će smjeti prodavati proizvode na tržištu EU-a samo ako dobavljač proizvoda izda tzv. potvrdu o dužnoj pažnji, kojom potvrđuje da proizvod ne potječe s iskrčenog zemljišta i nije uzrokovao propadanje, uključujući nezamjenjive primarne šume (na koje čovjek nikada nije utjecao, op.a.), i to nakon 31. decembra 2020.

Na zahtjev Parlamenta, preduzeća će morati također potvrditi da ti proizvodi ispunjavaju zahtjeve relevantnog zakonodavstva u zemlji proizvodnje, uključujući onog o ljudskim pravima te da su se poštovala prava autohtonih naroda.

Obuhvaćeni proizvodi

Kao u izvornom prijedlogu Komisije, novom uredbom obuhvaćeni su goveda, kakao, kafa, palmino ulje, soja i drvo, uključujući proizvode koji ih sadržavaju, njima su hranjeni ili su od njih napravljeni (kao što su koža, čokolada i pokućstvo). Tokom pregovora zastupnici su uspjeli na taj popis dodati i kaučuk, ugljen, proizvode od štambanog papira i neke derivate palminog ulja.

Parlament je osigurao i širu definiciju propadanja šuma, koja sad uključuje prenamjenu primarnih ili onih koje se prirodno obnavljaju u plantažne ili drugo pošumljeno zemljište.

Krčenje utječe na klimatske promjene i bioraznolikost (Foto: Depositphotos/studio_diva.mail.ru)

Provjera satelitima, DNK analizom

U roku od 18 mjeseci od stupanja uredbe na snagu, Komisija će na temelju objektivne i transparentne procjene odrediti nivo rizika zemalja ili njihovih dijelova, pojašnjavaju u saopćenju. Proizvodi iz zemalja niskog rizika podlijegat će pojednostavnjenom postupku dužne pažnje. Postotak privrednih subjekata obuhvaćenih provjerama odgovarat će nivou rizika pojedine zemlje: 9 % za zemlje visokog, 3 % srednjeg te 1 % za zemlje niskog rizika.

Nadležna tijela EU-a imat će pristup relevantnim informacijama koje su dostavila preduzeća (npr. geolokacijskim koordinatama) i provoditi provjere s pomoću alata za satelitsko praćenje i analize DNK kako bi utvrdila odakle proizvodi potječu.

Najviša kazna za prekršaj, za privredni subjekt ili trgovca uhvaćenog u prekršaju mora biti najmanje 4 % njihova ukupnog godišnjeg prometa u EU-u. 

Čokolada umrljana pepelom 

"Do danas su police naših supermarketa često bile pune proizvoda umrljanih pepelom spaljenih prašuma i nepovratno uništenih ekosistema koji ugrožavaju egzistenciju autohtonih naroda. Potrošači toga prečesto nisu bili svjesni", nakon glasanja je izjavio euparlamentarac Christophe Hansen (EPP, Luksemburg) kojem je laknulo što će sada, kada evropski potrošači zagrizu čokoladu ili popiju kavu, moći biti sigurni da više neće nesvjesno biti saučesnici u krčenju. 

Christophe Hansen, član Evropskog parlamenta (Foto: C.Hansen)

"Nova uredba nije samo ključna za borbu protiv klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, nego će ukloniti i prepreku koja nam onemogućuje da produbimo trgovinske odnose sa zemljama koje dijele naše vrijednosti i ambicije u području okoliša", poručio je Hansen. 

Idući korak je da Vijeće formalno odobri tekst, koji će zatim biti objavljen u Službenom listu Evropske unije i 20 dana poslije stupiti na snagu.


Tagovi

Krčenje šuma Zakon Deforestacija Ljudska prava Europski parlament Proizvodi Govedina Čokolada Kava Christophe Hansen


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.