Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 10.02.2023. 12:00

Odobren bescarinski uvoz mineralnih đubriva u BiH

Osnovni kriterijum je da se mineralno đubrivo uvozi za potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriji BiH kao krajnjih korisnika.

Foto: Depositphotos/vitalii.kyrychuk
  • 298
  • 61
  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je na jučerašnjoj sjednici bescarinski uvoz mineralnih đubriva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka, kao podršku poljoprivrednicima zbog poremećaja u snabdijevanju na globalnom tržištu i rasta cijena.

Ovom odlukom, privremeno se, a najkasnije do 31. decembra ove godine, omogućava bescarinski uvoz propisane količine mineralnih đubriva - ukupno 370.000 tona. Istovremeno se njome utvrđuju kriterijumi za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele, saopšteno je.

Kontinuitet podrške

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo je prijedlog ove odluke na osnovu inicijativa entitetskih ministarstava poljoprivrede. Prema riječima ministra Staše Košarca, odluka predstavlja interventnu zaštitnu mjeru za pomoć domaćem poljoprivrednom sektoru, budući da je poremećaj na globalnom tržištu doveo u pitanje provođenje redovnih agrotehničkih mjera.

"Neophodno je da obezbijedimo dovoljne količine mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj sjetvi", naveo je Košarac i dodao kako žele obezbijediti kontinuitet podrške te da je to prioritet, jer ne žele dovesti u pitanje sprovođenje redovnih agrotehničkih mjera.

Kriterij uvoza

Osnovni kriterijum je da se mineralno đubrivo uvozi za potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriji BiH kao krajnjih korisnika. Odluka je donesena kako bi se osigurale dodatne vrste i veće količine gnojiva, što će omogućiti sprovođenje adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishranu žitarica i ostalih gajenih kultura, te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu, uz dobar kvalitet prinosa i tako uticati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

"Na ovaj način osigurava se kontinuitet olakšica za poljoprivrednike, nakon što je u martu prošle godine Vijeće ministara BiH omogućilo bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnog đubriva", navedeno je u saopštenju.


Tagovi

Mineralno đubrivo Gnojivo Vijeće ministara BiH Poljoprivreda Bescainski uvoz Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete