• John Deere
  • 16.11.2019. 14:00
  • Hannover

Od pluga do umjetne inteligencije

Kako je nekada hidraulika mijenjala sektor poljoprivredne mehanizacije, tako to danas radi elektronika. Na putu smo u potpunu automatizaciju i autonomiju strojeva, a ovdje možete vidjeti korake tog puta. Puta ka umjetnoj inteligenciji, rečeno je na sajmu u Hannoveru

Foto: Vedran Stapić
  • 73
  • 18
  • 0

Na sajmu poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hannoveru, Agritechnica 2019 nezaobilazan je izložbeni prostor popularne žute felge u hali 13. Jedan od najvećih na sajmu tako je i predstavljen - kako po kvadraturi zakupljenog prostora, tako i po nastupu.

Koliko je ovaj događaj važan za John Deere govori to što su na uređenju prostora angažirani i umjetnici i arhitekti i projektanti i marketinški stručnjaci, a sve kako bi njihove poruke bile prenesene na optimalan način.

"Kako je nekada hidraulika mijenjala sektor poljoprivredne mehanizacije, tako to danas radi elektronika. Na putu smo u potpunu automatizaciju i autonomiju strojeva, a ovdje možete vidjeti korake tog puta. Puta ka umjetnoj inteligenciji,“ rekao je jedan od lidera ove kompanije Mark von Pentz okupljenim predstavnicima medija.

Ova je tvrtka u svom postojanju prošla put od proizvođača pluga do današnje industrije pametnih tehnologija. Predvodnici su i novog DataConnect standarda, a nedavno su kupili i BlueRiver kompaniju koja koristi tehnologije snimanja i analize s ciljem reducirane potrošnje pesticida.

Proizvođači traktora udružuju snage - DataConnect postaje novi standard industrije?

U središtu njihovog nastupa postavljena je tzv. Zona budućnosti gdje su predstavljene inovacije pa i ona za koju su na ovom sajmu dobili zlatnu medalju u suradnji s belgijskim Joskinom - eAutoPower prijenos s inteligentnim e8WD sustavom.

Pažnju u zoni plijeni i polu-autonomni traktor za voćnjake ili vinograde, kao i potpuno autonomni s dva motora od po 250 kW bez kabine. 

Tehnologije su danas mainstream

"Nothing runs like a Deere“ slogan je ovog branda čiji je tržišni udjel u porastu. "Povezani su, kvalitetno napravljeni i imaju odličnu podršku kroz našu mrežu. Rastemo jer naši kupci dobiju najveću vrijednost za novac,“ pohvalit će se prodajni predstavnici pokazujući novitete zeleno-žutih traktora i kombajna.

Nova serija 8 velikih traktora do 450 konjskih snaga teže biti vodeći u segmentu onoga što im je prije spočitavano. Zbijenosti tla. Predstavnici ove serije danas žele biti lideri segmenta, a kada je riječ o očuvanju zemljišta - vodeći računa o masi i silama pritiska na tlo, a koja se reflektira u organskoj tvari i vlažnosti istog. 

John Deere i JOSKIN odnijeli zlatnu medalju za inovaciju godine - eAutoPower!

Tu je i perjanica serije 7 u R izvedbi, za koju tvrde da nudi najviše u klasi, gledajući čitav vijek trajanja. "Tehnologije su danas mainstream“, izjavio je specijalist Simon Schowalter govoreći o John Deere Operation centru koji omogućuje korisniku dokumentiranje podataka u realnom vremenu putem interneta na serverima u cloudu (oblacima).

Zašto je traktor okrenut naopačke?

Naglasak je stavljen i na novi JD 6110M radi brojnih poboljšanja  vidljivosti, pokretljivosti i nosivosti.

Jednim dijelom štanda dominira traktor okrenut naopako, a čija pojava otvara pitanja prolaznika i posjetitelja. 

"Servisna podrška je nekada bila reaktivna, dok danas mora biti proaktivna. To smo prikazali okrenutim traktorom. Kada je povezan u naš sustav, servisni centar može ponuditi konkretna rješenja korisniku. Zastupnik kontrolira stroj kod i pravovremeno nudi rješenja“, pojasnio je Georg Larscheld, prodajni predstavnik JD iz Njemačke.

Novi kombajni i header

Premijerno je na Agritechnici izložen i novi kombajn X9 s fleksibilnim header-om čija se krila mogu pomicati 1m po visini, optimalno se prilagođavajući podlozi pri žetvi, a koji je nagrađen srebrnom medaljom za inovaciju. 

Tu su i kamere na T seriji JD kombajna koje snimaju usjeve i uz GPS-a pomažu u kontroli brzine za optimalne rezultate žetve.

Današnji svakodnevni izazov poljoprivrednika, napraviti više s manje, stavlja dodatna očekivanja pred sve dionike u lancu proizvodnje hrane. Ali zato se od tri ključne tehnologije - elektronike, automatizacije i umjetne inteligencije očekuju i rješenja.


Fotoprilog


Tagovi

John Deere Georg Larscheld Simon Schowalter Mark von Pentz eAutoPower Georg Larscheld Agritechnica Hannover


Autor

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo da se zasladimo :)