Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbane tržnice
  • 24.11.2023. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Od jaja do ajvara: Gdje kupiti domaće proizvode u Banjoj Luci?

Foto: Grad Banja Luka
  • 130
  • 56
  • 0

U banjalučkoj Novoj varoši zvanično je počela sa radom urbana tržnica, gdje se nudi mnoštvo raznovrsnih domaćih proizvoda. Osim u ovom, od ponedjeljka će građani i u naseljima Obilićevo i Borik moći kupiti i različite proizvode poput svježih jaja, meda, povrća, voća, mliječnih proizvoda, ajvara i sokova na atraktivnim štandovima.

Zdrava hrana

Riječ je o projektu, vrijednom oko 300.000 KM, koji Grad Banja Luka realizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češkom razvojnom agencijom (CzDA).

"Ovo je jedan savršen projekat koji spaja naše ljude sa sela koji proizvode zdravu hranu i naše ljude iz grada, koji nemaju priliku da nabave organsku zdravu hranu. Naš plan je da rejonske tržnice budu postavljene i u druga naselja našeg grada", istakao je gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković.

Kroz ovaj koncept omogućava se ljudima iz gradskih sredina da kupuju i jedu zdravu hranu i istovremeno podržavaju lokalne domaće proizvođače. Za sada je uključeno 38 proizvođača, a u saradnji sa Centrom za razvoj poljoprivrede i sela plan je da se uključi i veći broj njih. 

Titl

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler je istaao zadovoljstvo na otvaranju urbanih tržnica blisko vezanih za poljoprivredu koja je od izuzetnog značaja za Evropsku uniju.

"Od osnivanja Evropske unije pedesetih godina do danas zemlje članice izdvajaju značajna budžetska sredstva za poljoprivredu. Svjesni važnosti proizvodnje zdrave hrane veliku pažnju posvećujemo i poljoprivrednoj proizvodnji ovdje u BiH", rekao je Satler i dodao da je od 2020. godine EU krenula je sa snažnijim investicijama u poljoprivredu proizvodnju,u koju je kroz različite projekte uloženo oko 30 miliona eura.

Nastavak investicija

Projekat rejonskih tržnica ujedno je posljednji sproveden, a osim Banja Luke uključeno je još 12 drugih gradova. Satler je dodao da za četiri godine boravka u BiH imao priliku da proba mnoštvo fantastičnih proizvoda, zbog čega će Evropska unija nastaviti da investira u poljoprivredni sektor.

Hrana u BiH je u dobrim rukama

"Hrana je za mene izuzetno važna. Dolazim iz Francuske, ali kada je kvalitet hrane u pitanju mogu slobodno da kažem da sam ovdje u BiH u dobrim rukama i na tome sam zahvalan", rekao je Silvan Merlen, vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN-a u BiH.


Fotoprilog


Tagovi

Urbana tržnica Domaći proizvodi Pijaca Draško Stanivuković Johan Satler Silvan Merlen Zdrava hrana Poljoprivredni proizvođači


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.