Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bratunac
  • 27.01.2024. 16:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Oči u oči sa predatorom: Vuk pao pred Srđanovim nišanom

Velika je stvar za jednog lovca, da u kao trofej upiše vuka. Mnogi ga ne vide ni tokom hajke.

Foto: Srđan Ćirić
  • 1.102
  • 416
  • 0

Mnogi lovci ne odstrijele, pa čak i ne vide, vuka u cijeloj lovačkoj karijeri, ali Srđan Ćirić iz Srpca je imao sreću i upisao ovaj svojevrsni trofej. Sve se odigralo prošlog vikenda u Bratuncu u lovu kod kolega iz Lovačkog udruženja "Čauš", priča nam lovac koji već 22 godine lovi.

Iako su krenuli u grupni lov na divlju svinju, Srđan dodaje da je bio dozvoljen i odstrjel vuka jer ih na tom podneblju ima. Njihovom prisustvu, nažalost, često svjedoče i domaći stočari u čija krda nerijetko zalaze.

"Sve se odigralo spontano u jednom manjem potoku. Kolega je uočio vuka koji se izvlačio ispred njega, nakon čega je naletio na mene. Uspio sam da brzo odreagujem i sa dva hitca da ga savladam", priča nam Ćirić svoje iskustvo. 

Predator pogođen s dva metka

Pucao je iz komibinovane puške Super Brno, a preciznosti su pogodovali i idealni vremenski uslovi na lokalitetu Duginja vrh. Lovom se počeo baviti s punoljetstvom, a iako je išao u hajke na vuka, do ovog trenutka nije imao priliku ni da ga sretne.

Prvi susret i odmah trofej

"Redovno sam išao, kada mi vrijeme dozvoli u hajku na Čemernicu i Ozren, ali do ovog lova u Bratuncu nisam priliku da ga vidim, a kamoli pokušam da odstrijelim", dodaje Srđan, koji je skoro sav svoj lovački staž posvetio psima goničima i kinologiji.

Kaže i kako ovaj trofejni primjer vuka ne bi mogao da odstrijeli bez kolega iz svoje grupe "Ciklon", pa koristi priliku i da ih spomene.

"U lovu ništa ne možeš sam, pa tako su uz mene bili moji drugari Duško Milanković, Darko Vujić, Srđan Novaković i Pero Vujić. Svakako veliku zahvalnost dugujemo i našem domaćinu Veroljubu Pantiću Veri, koji je ugostio mene i lovce srbačke 'Srne'. Veliki je stvar za jednog lovca, koji je godinama posvećen ovom hobiju, da ima ovaj trofej, imajući u vidu da na našem području u reonu Motajice nema ove štetočine", kaže četrdesetogodišnji lovac, koji ima veliku ljubav ka ovom hobiju i ističe, da kada čovjek nešto voli, ništa nije teško i skupo.

Opasni predatori i štetočine

Strastveni srbački lovac i sportista, navodi da su vukovi veoma opasni predatori i štetočine, ali veoma oprezne zvijeri, te da znaju napasti i ljude kada su gladni ili kada uznemire čopor.

Poznato je da se organizuju lovačke hajke na vuka u mnogim lovištima gdje se ove zvijeri prenamnože i pričinjavaju štetu, a u kojima učestvuje i po hiljadu lovaca. Međutim, najčešće se završavaju bez ulova.


Fotoprilog


Tagovi

Odstrel vuka Lov u Bratuncu Srđan Ćirić Predator Hajka Super Brno


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]