Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarne nepogode
  • 26.07.2023. 13:30

Očekuju li nas poskupljenja na jesen?

Vremenske nepogode su poharale plantže i usjeve, afrička kuga svinja torove. Štete prouzrokuju povećanje cijene hrane.

Foto: Ranka Vojnović
  • 95
  • 13
  • 0

Da li je pred nama godina poskupljenja hrane? Tržite je pogođeno posledicam razornih vremenskih nepogoda koje su uništile usjeve i voćnjake na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i susjednih država, izvještava Večernji list. Pojava afričke kuge svinja je desetkovala populaciju svinja. Još uvijek je rano za davanje prognoza u kojem obimu će nedaće utjecati na cijenu i količinu dostupnih proizvoda.

Pred nama je neizvjesna jesen i poskupljenja

Jasno je da nas očekuje neizvjesna jesen, a potrošači, koji jedva sastavljaju kraj s krajem, će biti u velikoj nevolji. Predstavnici potrošača navode da su poskupljenja uglavnom neosnovana, ali ne sumnjaju da će pojedinci iskoristi ovakvu situaciju da dodatno dignu cijenu hrane. Navode da ljudi iz svoje potrošačke korpe već izbacuju neke osnovne životne namirnice.

Ministarstvo poljoprivrede RS jučer je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS isplatilo 2,166.494 KM uzgajivačima svinja. Novac se isplaćuje po osnovi zaključka Kompenzacijskog fonda kao podrška za sanaciju štete i provođenja mjera suzbijanja i iskorjenjivanja afričke svinjske kuge. Jučer je isplaćeno i 1,180.085,80 KM po osnovi podrške modernizaciji protugradne preventive.

Problem preprodaje prasadi

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, je rekao da je afrička svinjska kuga potvrđena je na još tri imanja u Lijevča polju, a očekuje se na još jednom. Ukazao na problem preprodaje prasadi koji završavaju na nelegalnim klanjima. Na sastanku s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Savom Minićem i gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem. Maljčić je rekao da veliki broj farmera koji se bave preprodajom svinja radi tajno, preprodaju prasad koja završavaju na divljim klanjima, neregistriranim pečenjarama, i tako se doprinosi da se virus još više prenosi. On je istaknuo da je najveći problem bio prilikom izdavanja zdravstvenih potvrda, putovnica, da su pojedine osobe mogla knjižiti na nepoznatu osobu podrijetlo prasadi i samim tim narušavaju određene mjere koje se trebaju provesti da bi bili zaštićeni.

Udruženje je tražilo da se ispita ko učestvuje u tome, pogotovo pri izdavanju zdravstvenih potvrda.

Oluje i grad otresli voće

Područje Potkozarja u više navrata pogodilo je gradonosno nevrijeme. Štete su zabilježene na zasadima voća i u lijevčanskoj ravnici, bogatu žitom i povrćem.

Voćari Srpske traže proglašenje elementarne nepogode

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović iz Donjih Podgradaca, kojem je oluja odnijela krov s hladnjače za voće i poharala voćnjake.

"Šteta na hladnjači je 90.000 KM, ali u voćnjaku je ona još veća. Tuča je uništila 500 tona jabuke, vrijednosti 300.000 KM. Kada sve saberem, moje gazdinstvo je izgubilo vrijednost u imovini i voću od pola milijuna KM."

Nije bolja situacija ni u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo je na Vlašiću sastanak ministra Kemala Hrnjića i njegovih pomoćnika s kantonalnim ministrima poljoprivrede.

Ministar Hrnjić: dodatnih 2,5 miliona poljoprivrednicima za nadoknadu štete

Sastanak je sazvan s ciljem da se planskim pristupom poboljša poljoprivredna poticajna politika na razini FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave. Bio je da se razgovarao problemima i poboljšanju rada.


Tagovi

Nevrijeme Štete od grada Elementarna nepogoda Gladna godina Nadoknada štete


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.