Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogoljska žetva
  • 24.07.2017. 10:00

Običaji stari 100 godina na Rogoljskoj žetvi

Po osmi put zaredom u selu Rogolji održana je manifestacija Rogoljska žetva, koja je obilovala pjesmom, igrom, običajima, starim alatkama, te košenjem, vršidbom i mljevenjem žita na način kako se radilo prije 100 godina!

  • 1.492
  • 163
  • 0

Po osmi put zaredom u selu Rogolji održana je manifestacija Rogoljska žetva, koja je obilovala pjesmom, igrom, običajima, starim alatkama, te košenjem, vršidbom i mljevenjem žita na način kako se radilo prije 100 godina.

Ni činjenica da se živa u termometru podizala do gotovo četrdesetog podioka u hladu, nije omela vrijedne Rogoljčane, predvođene neumornim Savom Vasiljevićem, a ni više od dvije hiljade gostiju, da organizuju i posjetom podrže ovogodišnju manifestaciju Rogoljska žetva. Bio je to praznik za oči i uši, a posebno za sladokusce, jer su se na sve strane nudila stara domaća jela uz nezaobilaznu vruću janjetinu, hladno piće i roštilj.

Nekoliko izvornih grupa i folklornih ansambala igrom i pjesmom vratilo nas je u period kada se pšenica žnjela srpom i kosom, vezala raženom slamom , a vršidba sprovodila na gumnu ili tadašnjim tehničkim čudom - mašinama vršalicama.

"Veoma je važno što je danas ovdje veliki broj mladih ljudi. Ovo je prilika da se upoznaju kako se nekada mukotrpno ali svečano dolazilo do hljebnog žita. Danas imamo moćnu tehniku i otvoreno pitanje, da li omladina treba da napušta ovu prelijepu zemlju i odlazi trbuhom za kruhom", kaže Savo Vasiljević, idejni tvorac i organizator 'Rogoljske žetve'.

Podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Učesnike i goste Rogoljske žetve pozdravio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić. Obećavši i ubuduće snažnu podršku ovoj manifestaciji Mirjanić je rekao da Rogoljsku žetvu treba obogatiti novim sadržajima te da ona treba da pokaže i kako se nekada radilo i koliki je tehnološki iskorak načinjen.

Rogoljska žetva simbolično označava kraj veoma bogate žetve u Republici Srpskoj, koja se ističe urodom od preko 200 hiljada tona pšenice . Ministarsvo je snažno stimulisalo ratare, tako što je uz podsticaje za proizvodnju pšenice poljoprivrednim proizvođačima dalo i pet feninga po kilogramu proizvedene merkantilne pšenice i regresirano gorivo, što ukupno iznosi 500 KM po hektaru. To su daleko najveći podsticaji u regionu, rekao je ministar Mirjanić.

Posjetioci iz raznih krajeva

Rogoljsku žetvu posjetili su brojni gosti iz Gradiške, Lijevče polja i Potkozarja, Laktaša, Banja Luke, Srpca, iz Slavonije, Slovenije te brojni građani koji su došli na odmor iz zapadnoevropskih zemalja. Među njima je i osamdesetdvogodišnji Banjalučanin Nedjeljko Gajić.

"Danas sam se nakratko vratio u mladost. Sve je baš ovako bilo i pjesma i zdravice i prigodan ručak. Sjećam se gumna i konja, a kad su došle prve vršalice, to je bio tehnološki bum. Svaka pohvala organizatoru", rekao je Gajić.

Veljko Jovanović, direktor Turističke oranizacije Gradiška, kaže da je Rogoljska žetva jedna od najznačajnijih manifestacija u Lijevče polju i Potkozarju u toku godine. Smatra da se ona može uzdići na još veći nivo i dobiti veći značaj.

"Moramo iskoristiti ovo blago koje nam nudi manifestacija,kako bismo adekvatnim reklamnim i propagandnim materijalom animirali i privukli mnoge ljude. Ovo zaista vrijedi vidjeti i doživjeti", rekao je Jovanović.

Veliku pažnju osim žetve srpom i kosom, vezanja snoplja i vršidbe vršalicom, privuklo je i mljevenje pšenice u vodenici, vožnja fijakera i ukrašenih zaprežnih kola,takmičenje u bacanju kamena s ramena, pjesma i folklor. Posebno oduševljenje izazvale su volovske teljige i zaprege stare stotinama godinama, te prastare alatke, smještene tik pored najnovije moćne mehanizacije, opremljene računarima i stotinama kilovata snage.

'Rogoljska žetva' pokazala je da ne treba tražiti hljeba pored pogače, te da se od vlastitog rada i znoja i ovdje u Lijevče polju i Potkozarju može ljudski i solidno živjeti.


Fotoprilog


Tagovi

Rogoljska žetva Običaj Tradicija Žito Rogolji 2017 Rogoljska žetva Savo Vasiljević Stevo Mirjanić Veljko Jovanović


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete