Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojivo budućnosti
  • 14.05.2023. 18:00

Novo gnojivo - ubrzava rast biljaka za 1,5 puta

Dodavanje mikrodoza ovog spoja u vodu za navodnjavanje značajno ubrzava rast biljaka

Foto: Depositphotos/burakhuy
  • 172
  • 17
  • 0

Ruski naučnici sa Univerziteta nauke i tehnologije razvili su novu vrstu đubriva koje može ubrzati rast biljaka za 1,5 puta, piše Izvestija.

Nanočestice legure četiri elementa

Sastoji se od nanočestica legure bakra, kobalta, nikla i željeza. Dodavanje mikrodoza ovog spoja u vodu za navodnjavanje značajno ubrzava rast biljaka.

Rezultati eksperimenata pokazuju da se visina izdanaka potočarke povećala za 12 posto, uljane rotkvice za 50, a njihova težina je povećana za 20 posto. Upotreba đubriva usporava aktivnost štetnih bakterija, što omogućava odbacivanje antibiotika.

Ekološki sigurno?

Navodno je tehnologija proizvodnje ekološki sigurna i ne zahtijeva velike financijske troškove. Naučnici su dobili leguru navedenih elemenata jednostavnom metodom sagorijevanja. Nitrati metala i neki drugi sastojci rastvoreni su u destilovanoj vodi. Smjesa je osušena da bi se formirala masa nalik gelu, a zatim zagrijana. Na kraju je formiran čvrsti nanoprašak. 

Tvrde da je ovakav način proizvodnje praktički lišen štetnih emisija, jednostavan za korištenje i jeftin, što će minimizirati troškove proizvodnje novog gnojiva. Stručnjaci ovo đubrivo predstavljaju kao tehnologiju budućnosti.


Tagovi

Nanočestice Đubrivo Biljno đubrivo Prihrana biljaka Gnojivo budućnosti Novo gnojivo Eko gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]