Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vijesti
  • 03.08.2022. 18:00

Novi zahtjevi ZPP-a: Šta treba uzeti u obzir kod planiranja uzgoja?

Devet je ciljeva reforme, a tri su nova zahtjeva i odnose se na sektor biljne proizvodnje

Foto: Depositphoto/Stockr
  • 57
  • 20
  • 0

Ova godina će donijeti veliku poljoprivrednu prekretnicu za sljedeći krug ZPP-a, jer slijedi usvajanje nacionalnih strateških planova, izvještava Euractiv.

Države članice će postaviti individualizirani akcioni plan o tome kako namjeravaju ispuniti devet ciljeva nove reforme. Potvrđeno je da će nakon brojnih zastoja Evropska komisija pokrenuti zvanični proces odobrenja za pet država članica, uključujući Portugal, Poljsku, Španiju, Dansku i Francusku. Njih slijedi još pet članica. Ovaj proces će trajati šest sedmica, a prve odluke o usvajanju se očekuju početkom septembra.

Novi zahtjevi za biljnu proizvodnju

Sektoru ratarstva se nameću novi zahtjevi sa Standardima za dobre poljoprivredne i ekološke uslove (GAEC) u okviru Zajedničke poljoprivredne politike, izvještava Agrarheute.

Od 1. januara 2023. godine starta novi period finansiranja ZPP, pa ima smisla početi razmišljati o planiranju uzgoja za sljedeću godinu. No, dio njegovog sadržaja još nije pravno obavezujući.

Tri GAEC zahtjeva su relevantna sa stanovišta biljne proizvodnje (Foto: Renata Prusina)

Na 80 posto površina obavezno je pokrivanje zemljišta, dok 20 posto može ostati nepokriveno.

Tri novine

Kada je riječ o GAEC zahtjevima, njih je ukupno devet, a samo su tri nova i relevantna sa stanovišta biljne proizvodnje. Radi se o GAEC 6, 7 i 8.

GAEC 6 zahtijeva pokrivanje zemljišta tokom zime, od 1. decembra do 15. januara, privremenim usjevima, višegodišnjim kulturama, neobrađenim strništima. Zabranjene su obrađene, neozelenjene površine, dok se obrada zemljišta dozvoljava od 16. januara. Izuzetak je ako su na parceli kasni kukuruzi za zrno. U tom slučaju se ne mora obaviti ozelenjavanje, ali je obrada također dozvoljena tek od istog datuma. Još nije jasno da li je malčiranje stabljika kukuruza protiv evropskog kukuruznog moljca dozvoljeno. Postoje neka mišljenja da se ovaj zahtjev neće primjenjivati ​​do jeseni 2023.

GAEC 7 nalaže plodored na poljoprivrednom zemljištu, a morat će se održavati na 35 posto obradivih površina. Na ostatku obradivog zemljišta mora se izvršiti plodored najkasnije nakon tri godine. Izuzeci se odnose na ugar, višegodišnje zasade, organske farme i male farme s manje od 10 ha obradive površine, kao i na farme s više od 75 posto trajnih travnjaka, ugara, zeljastih krmnih kultura i mahunarki.

GAEC 8 uključuje izdvajanje najmanje četiri posto obradivog zemljišta. Poljoprivrednicima se omogućava da aktivno ozelene ugar, a usjevi mogu biti jednogodišnji ili višegodišnji.


Tagovi

ZPP GAEC zahtjevi Pokrivanje zemljišta Plodored Izdvajanje zemljišta Nacionalni strateški plan


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.