Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 20.05.2023. 15:00

Nova pravila za proizvode koja dolaze iz zemalja gdje su šume iskrčene i degradirane

Cilj je minimizirati rizik od krčenja i degradacije šuma povezanih s proizvodima koji se plasiraju ili izvoze na EU tržišta

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 45
  • 6
  • 0

Vijeće Evropske unije je konačno dalo zeleno svjetlo za uredbu koja ima za cilj minimiziranje rizika od krčenja i degradacije šuma povezanih s proizvodima koji se plasiraju ili izvoze na EU tržišta.

Uredba postavlja obavezna pravila za sve trgovce i operatere koji plasiraju, stavljaju na raspolaganje ili izvoze proizvode kao što su palmino ulje, goveda, drvo, kafu, kakao, kaučuk i soju.

Pravila se također primjenjuju i na niz izvedenih proizvoda kao što su čokolada, namještaj, proizvode od papira i odabrani derivati ​​na bazi palminog ulja (koji se koriste na primjer kao komponente u proizvodima za ličnu njegu). Od distributera će se tražiti da prate robu koju prodaju, sve do parcele na kojoj su proizvedeni. Pravila uzimaju u obzir i zaštitu ljudskih prava te autohtonih naroda.

Odluka kao krajnji datum za nova pravila postavlja 31. decembra 2020. godine, što znači da će samo proizvodi koji su proizvedeni na zemljištu koje nije bilo podvrgnuto krčenju ili degradaciji šuma nakon tog datuma biti dozvoljeno na tržištu EU.

Iza mnogih namirnica koje svakodnevno konzumiramo stoji ilegalno krčenje šuma

Biće obavezne provjere, inspekcije i kontrole proizvoda. Pojačano će se pratiti oni koji dolaze iz zemalja visokog rizika, a biti pojednostavljene za one niskog rizika.  


Tagovi

Vijeće EU Krčenje šuma Zaštita šuma Deforestacija Degradacija šuma Nova pravila


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.