Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Nizozemskoj
  • 13.03.2023. 15:00

Najavili protest od 100.000 poljoprivrednika, došlo ih "samo" 25.000

Demonstranti su se okupili u Zuiderparku u Haagu. Bilo je najavljeno da će doći više od 5.000 traktora, ali je dopušten ulazak za samo dva koji su imali simboličnu ulogu.

Foto: Printscreen
  • 90
  • 18
  • 0

Protesti poljoprivrednika održavaju se širom Evrope. Nedavno su belgijski farmeri sa 3.000 traktora blokirali Brisel, a protekle subote su protestovali nizozemski, izvještava Nieuweoogst. Oni su izrazili nezadovoljstvo protiv planova vlade da se smanje emisije nitrata, ali i zbog otkupa njihovih posjeda. Strahuju da će agrarni sektor biti ugrožen provođenjem ovih mjera te da će doći do njegovog kolapsa. Predviđaju da će svaka druga farma propasti.

Demonstranti su se okupili u Zuiderparku u Haagu. Bilo je najavljeno da će doći više od 5.000 traktora, ali je dopušten ulazak za samo dva koji su imali simboličnu ulogu. 

Treba imati na umu i političke konotacije kojima je bio obojen ovaj skup. Naime, ondje će se uskoro održati pokrajinski izbori pa su se poljoprivrednicima obratili desničarski političari, a Geert Wilders, lider tamošnje ekstremno desne i antiislamske stranke PVV pozvao ih je na glasanje.

Zemlja za tražioce azila?

On je mjere za smanjenje emisije nitrata nazvao izgovorom da se otjeraju poljoprivrednici i da se na njihovoj zemlji izgrade hiljade domova za tražioce azila. Thierry Baudet izašao na binu sa vrećom brašna od insekata i tvrdio da će Holanđani uskoro to morati da jedu nakon što farmeri budu otjerani sa svoje zemlje.

Nova hrana od insekata: Čitajte deklaracije!

Na protestu nije bilo većih incidenata, ali je u jednom trenutku došlo do probijanja policijske barijere pomoću traktorskog utovarivača, što je omogućilo ulazak vozila u park. Vozač traktora je uhapšen zbog vandalizma, pružanja otpora hapšenju, a dva policajca su zadobila lakše povrede. Kasnije se odigralo još jedno hapšenje zbog verbalnog sukoba.

Treba napomenuti da je organizacija Odbrambene snage farmera (FDF) najavila protest od 100.000 ljudi, ali je došlo samo 25.000. Pored iznesenih stavova o azotnoj politici i prisilnom otkupu skrenuta je pažnja i na druge društvene probleme koji pogađaju poljoprivredu.


Tagovi

Nizozemska Protesti poljoprivrednika Emisija azota Emisija nitrata Otkup posjeda Geert Wilders


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.