Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u EU
  • 12.07.2020. 16:30

Najavili blokadu granica: Uzgajivači šljive i krastavaca dali ultimatum

Blizu šest hiljada uzgajivača šljive i krastavca najavljuje blokadu graničnih prijelaza ukoliko Republika Hrvatska do iduće srijede ne pojednostavi izvoz iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju

Foto: JumpStory
  • 95
  • 9
  • 0

Blizu šest hiljada uzgajivača šljive i krastavca najavljuje blokadu graničnih prijelaza ukoliko Republika Hrvatska do iduće srijede ne pojednostavi izvoz iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, piše Business magazine.

O čemu se radi? Na sastanku predstavnika Marketinške asocijacije bh. šljive i Grupacije proizvođača krastavca kornišona iz Kantonalne privredne komore Tuzla sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine BiH, usvojeno je nekoliko zaključaka koji se vezuju za rješavanje problema izvoza sezonskog voća i povrća, odnosno svježe šljive i krastavca kornišona.

EK: Popuštanje mjera stvara dobre izglede za poljoprivredno - prehrambeni sektor

Problem im predstavlja što je Republika Hrvatska bh. poljoprivrednike ograničila samo na dva granična prijelaza koji ne mogu obezbijediti blagovremeni prolaz u Evropsku uniju.

Na granicama se čeka minimalno dva dana?

Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona istaknuo je kako naši proizvođači šljive i kornišona na granicama čekaju minimalno dva dana jer je radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima do 15 sati samo radnim danom.

Dodao je kako su: "Usvojeni zaključci da fitosanitarni inspektori rade od ponedeljka do subote do 18 sati, kao i da se u rad stavi treći granični prijelaz sa istim radnim vremenom. Ukoliko Republika Hrvatska ne olakša izvoz naših proizvoda u EU, predlaže se da se primjeni reciprocitet, odnosno da i BiH ograniči uvoz u našu zemlju samo na dva granična prijelaza".

Zaključno, kako piše Business magazine, ukoliko se zaključci ne ispoštuju do iduće srijede, okvirno šest hiljada proizvođača šljive i krastavca u BiH će u potpunosti blokirati granične prijelaze i zaustaviti svaki kamion sa robama koji iz Hrvatske želi ući u BiH.


Tagovi

Blokada granica Republika Hrvatska Izvoz kornišona Izvoz šljive


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete