Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školstvo u poljoprivredi
  • 22.03.2017. 14:00

Na školskoj parceli sade povrće i 60 sorti voća!

Poljoprivreda Lijevče polja i šire regije ne mora brinuti za budućnost. Sjajna generacija budućih poljoprivrednih tehničara završava školovanje i većina njih je opredijeljena za fakultetsko obrazovanje.

  • 5.035
  • 645
  • 0

Učenici i profesori Srednje stručne i tehničke škole iz Gradiške ovih dana intenzivno rade na školskoj parceli, koju su nedavno dobili i pripremili za praktičnu nastavu. Riječ je o parceli površine oko 7 dunuma u prigradskom naselju Brestovčina, koja je minulih mjeseci ograđena, tako da se na njoj nesmetano odvija praktična nastava za učenike poljoprivredne struke.

Profesori Mladenko Marić i Nenad Subotić sa grupom učenika završnih razreda postavljaju plastenik za povrće i pripremaju zemljište za sadnju voća.

Vrijedni učenici postavljaju plastenik

"Postavljamo tri plastenika površine oko pola dunuma u kojima ćemo najviše proizvoditi papriku i paradajz. Istovremeno kopamo rupe za sadnju kruške, jabuke, trešnje, šljive i breskve. Imat ćemo pet-šest voćnih vrsta i oko 60 sorti. Ovdje imamo idealne uslove da učenicima prezentujemo u praksi teoretsko znanje", kaže Marić. Profesor Marić kaže da se radi o veoma dobroj generaciji, koja je disciplinovana i željna znanja. Njegove procjene su da će većina školovanje završiti na nekom od fakulteta, te da agronoma neće manjkati.

Učenici uče i kod kuće na vlastitim imanjima

Među učenicima je i Mile Popović, koji znanje stiče i na porodičom imanju u proizvodnji cvijeća i sadnica južnog voća, o čemu je Agroklub već pisao.

"Drago mi je što ovdje mogu prenijeti iskustvo iz vlastitih plastenika, a kad dođem kući da primijenim znanje naučeno u školi. Volim poljoprivredu i ona je naša perspektiva. Shvatio sam da ću nakon školovanja biti u prilici da unaprijedim i proširim porodičnu djelatnost u Gornjim Karajzovcima", kaže Mile Popović. Po marljivosti na praktičnoj nastavi ističe se i Enes Fodolović iz Dubrava.

Školska ekonomija u Brestovčini poslužit će osim budućim tehničarima i za praktičnu nastavu cvjećarima i voćarima.

"Mnogo naučim kod kuće radeći na vlastitom imanju, pa mi je lakše u školi. Evo danas ću naučiti kako se formira voćnjak, kako se trasiraju redovi, kopaju rupe, te u kojem omjeru se oko voćke stavljaju stajnjak, kreč i mineralno đubrivo", kaže Fodolović. Sa Milom i Enesom zajedno rade i Nemanja Gavrilović, Kenan Kadić, Petar Janjić, Jovica Radić i Dario Pilipović, inače učenici trećeg razreda smjera poljoprivredni tehničar. Oko plastenika rade maturanti Mirko Videk i Neven Miladinović i kažu da će po završetku radova mnogi dolaziti da vide njihovu majstoriju.

"Plastenici su površine pola dunuma, dovoljno visoki da u njih može ući traktor. Radimo kvalitetno i vjerujemo da će proizvodnja u njima biti kvalitetna i rodna", kažu Videk i Miladinović.

Učenice brinu o presađivanju rasade povrća

Na drugoj strani, u krugu škole, učenice predvođene profesoricom Marom Sabljić presađuju rasadu paprike u čaše, spremajući ih za plastenike.

"Vrijeme je idealno za vanjske radove, a učenici su maksimalno koncentrisani na poslove. Zadovoljni smo izgledom rasade, imamo sve uslove za kvalitetnu praktičnu nastavu. Školska parcela nam je od ogromnog značaja, jer ćemo baš tu teoriju pretočiti u praksu", rekla je profesorica Mara Sabljić. Maja Tošić, Nikolina Smiljić, Tanja Vranković i Vedrana Krivošija kažu da je rasada paprike u dobrom stanju, te da će biti u idealnoj fazi u vrijeme iznošenja u plastenike. Školska ekonomija u Brestovčini poslužit će osim budućim tehničarima i za praktičnu nastavu cvjećarima i voćarima. Direktor Srednje stručne i tehničke škole Darko Golić kaže da je škola prvi put od osnivanja 1980. godine uvela školsku ekonomiju, te da će rad na oglednoj parceli biti isključivo edukativnog karaktera.

Kvalitet nastave podiže se na vrhunski nivo

"Želja nam je da kvalitet nastave podignemo na vrhunski nivo, u čemu i uspijevamo. Imamo odličan nastavni kadar, izuzetnu generaciju učenika i konačno i školsku ekonomiju. Naravno osim parcele imamo i svu potrebnu mehanizaciju, od traktora do pluga, rotofreze i ostalog pribora. Uvjereni smo da smo rasadnik vrsnih budućih agronoma, ali i uglednih poljoprivrednih proizvođača", rekao je Golić.


Fotoprilog


Tagovi

Brestovčina Mladenko Marić Nenad Subotić Mile Popović Darko Golić Dario Pilipović Maja Tošić Nikolina Smiljić Tanja Vranković Vedrana Krivošija Jovica Radić Mara Sabljić Neven Miladinović Mirko Videk Enes Fodolović Petar Janjić Nemanja Gav


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.