Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 24.10.2020. 09:25
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Na promociji poljoprivredno prehrambenih proizvoda bogata ponuda, izostali jedino medari

Lijepu sajamsku atmosferu u kasnu jesen pratilo je fino sunčano i izuzetno toplo vrijeme, koje je izmamilo brojne građane da posjete, prošetaju, pogledaju i ponešto kupe. A bilo je zaista mnogo toga u ponudi: suho meso, raznovrsni sirevi, svježe voće, povrće i prerađevine, biljni preparati, ukrasno bilje, med, gotove zimnice, salate i brojni drugi proizvodi.

Foto: Adi Pašalić
  • 106
  • 107
  • 0

Sajamska prodajno izložbena jednodnevna manifestacija "Promocija visočkih poljoprivredno - prehrambenih proizvoda", uz visoke standarde pridržavanja sanitarno higijenskih mjera zaštite od COVID-19, okupila je ograničeni broj izlagača. Lijepu sajamsku atmosferu u kasnu jesen pratilo je fino sunčano i izuzetno toplo vrijeme koje je izmamilo mnogobrojne građane da posjete, prošetaju, pogledaju i ponešto kupe.

A bilo je zaista mnogo toga u ponudi: suho meso, raznovrsni sirevi, svježe voće, povrće i prerađevine, biljni preparati, ukrasno bilje, med, gotove zimnice, salate i brojni drugi proizvodi. Svi oni koji nisu stigli napraviti zimnicu, ovdje su imali priliku kupiti svježe povrće za pripremu, a kako kažu prodavači najviše potražnje bilo je za crvenim paprikama, poznatim kao crvene roge.

Sve što se proizvede, ide u dalju preradu

Većina poljoprivrednika - izlagača, berbu povrća koje se nalazilo na njihovim prodajnim pultovima, ubralo je dan prije ili čak ujutro prije polaska na manifestaciju. Svježe povrće, između ostalog najviše crveni i zeleni paradajz, paprike, kupus i patlidžan najbrže su pronašli put do kupca. Mnogi još uvijek prave kisele salate, ajvar, te ne kriju zadovoljstvo ovakvim i sličnim događajima. U ograničenom broju prodavača, prednost su imali takozvani mali registrovani poljoprivrednici koji na svojim porodičnim imanjima prave zdrave domaće ekološki prihvatljive proizvode.

Visočka pečenica - prepoznatljiv BiH proizvod uskoro zaštićen oznakom porijekla

Tri manja plastenika koja je sam sagradio i jedan veliki novi, od 100m2, te par dunuma zasijanih površina osnova su poljoprivrednog gazdinstva Čehajić Uzeira, visočkog poljoprivrednika koji je osim povrća u ponudi imao i već spremne prerađevine od njega. "Pekmez pravimo svake godine, po nekoliko vrsta, slatki, kiseli, od divljih jabuka pa čak i od dunja. Sok od drijena, domaći ajvar sve spremno i sve proizvedemo na svom imanju što koristimo kasnije u preradi", priča nam Uzeir.

Priča o visočkoj pečenici

O visočkom suhom mesu i pečenici ove godine mnogo se pričalo i to s pravom. Prvi geografski zaštićeni nacionalni proizvod Visočka pečenica, neizostavni je dio svih sajmova u Bosni i Hercegovini. "Ponosni smo na projekat kojim smo zaštitli našu pečenicu i sve je više kupaca koji nam dolaze kući, kupuju na kućnom pragu, a razlog je što žele da vide kako mi to na tradicionalan način radimo. Žele da osjete miris pušnice, vide gotov proizvod i to je ono što nas kao proizvođače sa oznakom zaštićenog proizvoda počinje interesovati. Dakle prodajemo u suštini priču, priču o visočkom suhom mesu", navodi Edin Babić lokalni mesoprerađivač, te dalje u razgovoru pojašnjava da tek sada počinje nova sezona. Sada su već u kasnoj fazi nabavke mesa, ono se sada priprema, kroji i reže da bi bilo spremno pred decembarske praznike kada je špic sezone, za ponudu gotovog suhomesnatog proizvoda.

Ove godine meda - nema !

Stalni posjetitelji ovog, ali i drugih poljoprivrednih sajmova su pčelari i to često u velikom broju. Međutim, izuzetno loša godina po njih rezultirala je da se na promociji poljoprivredno prehrambenih proizvoda pojavi samo jedan proizvođač. Na pitanje gdje su kolege i kakva je godina bila, odgovor je vrlo kratak i jasan: Nema meda !

Koje uslove treba ispuniti za organsku proizvodnju meda?

Miralem Hodžurda dugogodišnji pčelar ističe: "Ovo je jedna od izuzetno nepredvidljivih i teških sezona za proizvođače i zaista je velika potražnja za medom. Nažalost mi ga imamo jako malo ili skoro nikako za prodaju".

Na kraju lijepog sunčanog jesenjeg dana ipak svi mogu biti, a i jesu zadovoljni. I organizator i izlagači, kao i kupci koji su imali priliku prepoznati i kupiti pravi domaći proizvod, od našeg, lokalnog poljoprivrednika.


Tagovi

Promocija poljoprivrednih proizvoda Visočki poljoprivredni proizvodi Visočka pečenica Čehajić Uzeir Edin Babić Pčelari Miralem Hodžurda


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]