Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olovo
  • 04.04.2023. 12:00

Mujo sačmaricom ubio pse koji su mu davili ovce, optužen je zajedno sa sinom

Domaćin Mujo iz puške je pucao u pravcu pasa te ih ubio, oštetivši na taj način vlasnika ubijenih pasa E. S.

Foto: Sanja Dovečer (ilustracija)
  • 810
  • 61
  • 0

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona potvrdilo je optužnicu protiv oca i sina, Muje i Mahira Rapića, zbog, kako se navodi u optužnici,  krivičnog djela mučenje i ubijanje životinja. 

Riječ je o događaju iz avgustu prošle godine, kod Olova, kada su otac i sin u jutarnjim satima, dok su bili u porodičnoj kući, čuli lavež pasa.

Napali ovce

Znajući da u dvorištu ima oko trinaest svojih ovaca, domaćin je izašao ispred kuće i vidio kako dva psa pasmine posavski goniči, i to ženka starosti oko sedam godina i mužijak starosti do jedne godine, napadaju ovce tjerajući ih na rub ograde koje istu preskaču i dalje bivaju tjerani lokalnim putem Miljevići-Šumerac.

Mujo je krenuo za ovcama te u blizini kuće njegovog komšije M. Č. vidio kako psi dave jednu od njegovih ovaca koja je ležala na zemlji.

"Pozvao je sina da mu iz porodične kuće donese lovačku pušku, što je ovaj i uradio, nakon čega je, ispaljenjem dva metka iz sačmarice, dvocijevke, proizvođača 'Zavodi Crvena Zastava', model M75, kalibra 12/70 obje cijevi, ubio pse, oštetivši na taj način vlasnika ubijenih pasa E. S.",stoji u optužnici.

Potvrđena optužnica

Dakle, Mujo je, kako se dalje navodi, protivno propisima ubio životinje, a Mahir je u tome pomogao, odnosno "stavio na raspologanje učinitelju sredstva za učinjenje krivičnog djela". Stariji Rapić se tereti za krivično djelo mučenje i ubijanje životinja, a mlađi za djelo mučenje i ubijanje životinja pomaganjem.

Optužnica je u cijelosti potvrđena 10. marta 2023. godine od sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda Visoko.


Tagovi

Ovce Psi Optužnica ZDK Sud Visoko


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.