Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naknada štete
  • 28.02.2018. 11:30

Mraz trajao tri dana, isplata štete nakon skoro godinu dana

Mraz koji je pogodio Hercegovinu u travnju prošle godine načinio je veliku štetu usjevima. Općinske službe, županije i Federacija su odlučile financijski nadoknaditi dio nastale štete.  

  • 660
  • 48
  • 0

Poljoprivrednici iz Hercegovine čije je poljoprivredne kulture uništio mraz koji je trajao od 19. do 22. travnja 2017. godine na isplatu štete čekali su skoro godinu dana.

Nakon mraza hercegovačke općine su redom formirale komisije koje su utvrđivale nastalu štetu. Prva procjena koja je govorila da se radi o višemilijunskoj šteti na usjevima pokazala se točnom. Stradali su vinogradi, povrće te mnogobrojni voćnjaci.  

Višemilijunska šteta

Na području općine Čitluk šteta od mraza je procijenjena na 3.493.593,56 KM. Općina Čitluk u veljači je krenula s isplatom nakade oštećenim poljoprivrednicima.

"Osigurana sredstva za saniranje šteta od prirodne nepogode niskih temperatura-mraz iznose 189.344,43 KM i to: Federacija BiH 60.000,00 KM, HNŽ/K 67.000,00 KM, Općina Čitluk 62.344,43 KM. Novčana sredstva isplaćivala su se podnositeljima prijava (fizičkim i pravnim osobama) u iznosu 5,42% od procijenjene štete", navedeno je iz Općine Čitluk.

Na području spomenute općine najviše su stradali vinogradi i to većih ih je zabilježila 90%-tnu štetu!

Na području općine Stolac u veljači je također krenula isplata financijskih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za ublažavanje posljedica šteta.

Novac za 250 osoba

Općina je donijela Odluku kojom se odobrava  utrošak financijskih sredstava za ublažavanje posljedica šteta nastalih uslijed proglašenja stanja prirodne nepogode na području općine Stolac prouzročene mrazom, slanom i niskim temperaturama u 2017. godini u ukupnom iznosu od 148.000,00 KM.

"Visina novčane pomoći oštećenicima utvrđuje se u iznosu od 3,995% od iznosa procijenjene štete utvrđene u Odluci o usvajanju izvješća Povjerenstva za procjenu šteta nastalih uslijed proglašenja stanja prirodne nepogode na području općine Stolac prouzročene mrazom, slanom i niskim temperaturama u 2017. godini", navedeno je iz Općine Stolac. Općinska komisija je utvrdila da pravo za naknadu štete ima 250 osoba.

Na području Posušja vlasnicima materijalnih dobara za saniranje štete pripalo je 37.935,00 KM, a sredstva su osigurali Općina, ŽZH i Federacija.

"Sredstva će se raspodijeliti za saniranje šteta na dugogodišnjim zasadima, i troškovima izazvanim štetom u prostotku od   25,84% od procijenjene štete svakom građaninu", navedeno je ranije iz ove Općine.

Foto: Agroklub.ba


Tagovi

Mraz Hercegovina Vinograd Usjevi 2017 Elementarna nepogoda


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.