Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AdBlue
  • 28.09.2022. 07:30

Možemo li voziti traktor bez AdBlue sredstva?

Zbog visokih cijena amonijaka i prirodnog gasa te kašnjenja u isporukama povećala se cijena i ovog sredstva. Postoje li alternative?

Foto: Depositphoto/Sitthipong111
  • 159
  • 36
  • 0

Moderni traktori i kombajni za svoj rad koriste AdBlue, 32,5 postotnu otopinu sintetički proizvedene uree visoke čistoće u demineraliziranoj vodi. Njena namjena je smanjenje štetnih plinova iz vozila.

Kako je sastav te tekućine urea, za proizvodnju je nephodan amonijak i prirodni gas, čija se cijena utrostručila u posljednjih godinu dana. Kako piše Agrarheute, veliki problem predstavlja produženo vrijeme njihove isporuke, do čak 40 dana jer je usporena logistika i transportni lanci. Sve je ovo dovelo do dodatnog rasta cijena.

Postavlja se pitanje, da li traktori mogu bez AdBlue-a i postoje li alternative?

Šta se događa kada nema AdBlue-a?

Vodeći proizvođači traktora i motora, Fendt, John Deere i Deutz AG su objasnili da vozilo obavještava vozača ako se isprazni rezervoar za AdBlue te traži da se napuni. Pad nivoa u rezervoaru će prouzrokovati smanjenje performansi traktora, a o čemu zavise obrtni moment i brzina. Dopunjavanjem tečnosti vozilo ponovo dobiva optimalnu snagu motora i brzinu.

Njegova potrošnja zavisi od instalisanog sistema za naknadnu obradu izduvnih gasova. Prosječna potrošnja se kreće oko 6 do 8 posto količine potrošenog dizela, odnosno oko 2 l/h, i može se kontrolisati načinom korištenja traktora ili kombajna.

Kako smanjiti potrošnju dizela za rad traktora?

Kako bi smanjili količinu, potrebno je izbjegavati prazan hod motora.

Potrošnja ovisi i o potrošnji dizela (Foto: Depositphoto/Veremeer)

Može li destilovana voda biti zamjena?

Proizvođači nikako ne preporučuju dodavanje drugih tečnosti u rezervoar s plavim poklopcem. Fendt poručuje da sistem odmah detektuje netačan nivo uree i stavlja vozilo u stanje smanjenja snage.

"Posljedica drugih tekućina je smanjenje performansi kako bi se komponente zaštitile od kvara i ispunili zakonski zahtjevi za pravilan rad", izjavili su u John Deere-u.

I Deutz AG potvrđuje da je potreban kvalitet reagensa, jer ako njegova koncentracija padne ispod određenog nivoa, sistem za upozorenje se aktivira. Proizvođači osuđuju i svaki način "varanja" ovog sistema, jer može imati dalekosežne posljedice.

Ističu da poljoprivrednici ne mogu sami da prave odgovarajuću tečnost od uree, jer ona nije isto što i AdBlue. Takva sredstva ne mogu da zadovolje tehničku čistoću, sastav i potrebne specifikacije.


Tagovi

AdBlue Traktor Kombajn Vožnja traktora Urea Prosječna potrošnja Zamjena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete