Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožena egzistencija
  • 10.07.2024. 16:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Mostarska naselja 15 dana bez kapi vode, velike štete u nasadima: Ožednjela i stoka

Mostarska naselja Gubavica i Pijesci danima bez vode. Domaćini bilježe ogromne štete u poljoprivredi. Otežano je i napajanje stoke.

Foto: AK grafika
  • 2.006
  • 234
  • 0

Mještani naselja Gubavica i Pijesci, 15-tak kilometara južno od Mostara, 12 godina čekaju da se riješi problem vodosnabdijevanja. Prije četiri godine se krenulo u izgradnju vodovodne mreže, godina je prošla od kako su platili priključke, ali vode još nema.

Obitelj Sabine Kodro iz naselja Gubavica kod Mostara bavi se stočarstvom i poljoprivredom i od toga žive. Kaže da je bez vode stanje alarmantno, i za napajanje stoke i za usjeve koja već trpe velike štete.

"Stanje je zaista teško, nema vode već 15 dana. Mi imamo mini farmu sa osam krava, koristimo trenutno obližnju čatrnju od rođaka da napajamo stoku, ali ako ne bude kiše ne znam šta ćemo. Najavili su toplotni val i idućih dana, bez kišnice smo propali. Sijeno ćemo ove godine morati kupovati, sve se sasušilo", priča nam Sabina.

Štete su već ogromne

Ova obitelj obrađuje oko 6 duluma zemlje. Krumpir i luk uzgajaju za prodaju, imaju i drugo povrće, ali i vinograd i voćnjake. "Sve se to suši, mi se borimo koliko možemo, ali štete su već ogromne, sve je uništeno", dodaje naša sagovornica. 

Platili priključke

Kaže da su priključak za vodu platili prije godinu dana, ali vode još nema. Povremeno su dobivali tzv. "tehničku vodu" koja nije za piće i sanitarnu upotrebu, nego samo za zalijevanje, ali sad ne dobivaju ni to već 15 dana. Onu za piće kupuju, i tako više od jedne decenije čekaju da gradske vlasti riješe problem. A, istu muku muče i stanovnici i u susjednom naselju Pijesci.

Enes Rahimić ima 15 duluma poljoprivrednih nasada, voćnjaka i vinograda. Uzgaja i pčele i sve je to, kaže, sada upitno. Usjevi se suše i svaki dan samo zbraja štetu zbog suše.

"Mi smo svega 15-tak kilometara udaljeni od gradske zone Mostara. Problem je trebao biti riješen još prije četiri godine kada se krenulo u fazu izgradnje vodovodne mreže. Priključke smo platili prije godinu dana, rok je bio 30 dana da nam priključe vodu, međutim vode još nema", priča Rahimić.

Sve se suši

Jučer je, 9. jula, kaže nam, održan je sastanak u JP Vodovod, te je dobio informaciju da je problem tehničke prirode jer vodovodna mreža nema kapacitet za sva kućanstva, kojih je blizu 400 stotine.

"Kažu da je kapacitet za oko 250 domaćinstava, pa su nam svakih 2-3 dana naizmjenično puštali tu tehničku vodu da možemo zalijevati nasade i voćnjake, međutim, evo 15 dana mi smo potpuno bez vode. Usjevi se suše, šteta je ogromna. Nitko ne može plaćati cisternu vode 150 KM koja može biti dostatna samo za 2-3-dana. Ne znam šta ćemo i kako ćemo dalje. Apeliram na nadležne da riješe hitno problem opskrbe jer ljudi ovdje žive uglavnom od poljoprivrede, a neki i od stočarstva", pojašnjava ovaj mještanin naselja Pijesci.

Sve zjapi prazno

U svoje imanje je, kako dodaje, uložio ogromna sredstva, planira se uz poljoprivredu baviti i turizmom. Ima nasade vinograda, smokvi, šipaka, i planira tu dovoditi goste, izgradio je bazen i smještajne kapacitete, ali zbog problema s vodom sve zjapi prazno. Zemlja je kaže plodna, a ali ništa ne vrijedi kad nema vode, sve se suši.

"Mi smo došli u situaciju da nemamo vode duži vremenski period. Evo možete vidjeti tu se vide, biljke, voćke koje su maltene sve uništene. Šta da kažem, razočaran sam ljudima iz gradske uprave, gradskog vijeća i JP Vodovod. Ovo je sramota šta se događa u 21. vijeku", kaže Enes i navodi da su ponovo dobili obećanje od nadležnih službi da će problem uskoro biti riješen, ali sudeći po dosadašnjim obećanjima, ne polaže u to velike nade.

Ističe kako je u projekat vodovodne mreže Grad Mostar prije četiri godine uložio više dva i po milijuna maraka, a 400 domaćinstava i dalje je bez pitke vode. Visoke temperature najavljene su i idućih dana, pa su nade u kišnicu i Božiju pomoć, kako kažu, trenutno male. Ukoliko gradske službe Mostara uskoro ne riješe problem s vodosnabdijevanjem, stanovnici Gubavice i Pijesaka upozoravaju da će im svi nasadi propasti čime im se egzistencija dovodi u pitanje.


Fotoprilog


Tagovi

Sela bez vode Gubavica Pijesi Sabina Kodro Enes Rahimić Vodovod Suša Štete u poljoprivredi


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.