Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regionalna revitalizacija
  • 20.03.2023. 12:00

Mogu li se japanska iskustva primijeniti u bh. poljoprivredi?

Japanski farmeri osiguravaju oko 70 posto vlastitih potreba za hranom. Možemo li prepisati njihov model?

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 140
  • 72
  • 0

Poljoprivreda je jedan od najvažnijih sektora Japana, a usmjerena je na prehrambene proizvode. Vodeća uloga pripada biljnoj proizvodnji, a razvijeni su i hortikultura, stočarstvo, peradarstvo i svinjogojstvo. Obradiva površina ove države je 5,4 miliona hektara, a više od polovine sjetvenih površina zauzimaju žitarice, oko 25 posto povrće, ostatak zauzimaju krmne trave, industrijske kulture i dud. Tamošnji farmeri osiguravaju oko 70 posto vlastitih potreba za hranom.

O tome kako japanska iskustva primijeniti u procesu lokalne revitalizacije i regionalnog brendiranja, bit će riječi na predavanju koje organiziraju Ambasada Japana u BiH i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Kako najavljuju, prilika je ovo za stjecanje znanja u polju regionalnog brendiranja korištenjem prerađenih poljoprivrednih proizvoda, ali i o kampanji "1 selo, 1 proizvod" te ulozi koju univerziteti imaju u ovom procesu s ciljem poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.

"U toku predavanja bit će predstavljeni različiti modeli regionalne revitalizacije koji se fokusiraju ne samo na stvaranje specifičnih proizvoda već i na složene resurse kao što su ljudi, stvari i iskustva, a budući da ne postoji jedinstvena metoda koja odgovara za sve situacije, dotaći će se i prednosti i slabosti istih u zavisnosti od ciljnih grupa (porodica, udruženje, zajednica, regija, država) i njihovih ciljeva", najavljuju organizatori.

Predavanje Eriko Mori, izvršne direktorice "NPO Shizenjuku Terakoya", bit će upriličeno u prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u četvrtak, 23. marta s početkom u 12 sati. Za one koji žele prisustvovati online, registrirati se možete na ovdje.


Tagovi

Poljoprivreda Lokalna revitalizacija Regionalno bredniranje Ambasada Japana u BiH Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Eriko Mori Japanska iskustva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete