Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavlje u Rumuniji
  • 11.08.2022. 18:00

Moćni kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu.

Foto: Facebook/AgroConcept
  • 309
  • 30
  • 0

Kompanija New Holland još jednom se upisala na listu najboljih. Naime, kombajn CR8.90 Revelation postavio je novi rekord žetve pšenice kada je za osam sati požnjeo 403,64 t, sa 65,68 ha. Uspjeh je akreditirala i Ginisova knjiga rekorda.

Sve se odigralo 4. jula u Rumuniji, u Šindrilici, na imanju gdje je ukupno požnjeveno 80.600 t pšenice. Maksimalna količina požnjevene pšenice po satu žetve je 57,5 t. Rekordni pokušaj postavili su uvoznici New Hollanda za Rumuniju koji su spojili kombajn sa MacDon FD140 hederom. Cilj im je bio da pokažu performanse idealnog kombajna za uslove u ovoj zemlji, kao i njegove kapacitete i tehničke osobine.

Poboljšane performanse

Kombajn s Twin Rotor tehnologijom je opremljenim sa hederom širine 12,2 m MacDon Draper FD140. Pokretao ga je motor FPT Cursor od 544 KS. Potrošnja goriva je iznosila 1,91 l/t.

Standardno opremljen kombajn sa ovim motorom ima maloprodajnu cijenu od 500.000 evra.

Za transport su korištena dva traktora New Holland T8.410 i T7.315 HD, dvije prikolice za pretovar sa kapaciteta 30 m³ i tri kamiona velikog kapaciteta.

Kombajnom su upravljala ukupno četiri vozača, a smnjenjivali su se svaka dva sata tokom žetve koja je počela u 10:07h i završila u 18:07h.

Pet svjedoka

Ovaj poduhvat proveden je u prisustvu pet svjedoka, koji su nadgledali žetvu u dvije smjene, uključujući dr. Ovidiua Rantu, profesora inženjerstva, kao neovisnog posmatrača. Naravno, sve se odvijalo u prisustvu službene sutkinje Ginisovih svjetskih rekorda, Seyde Subasi-Gemici.

Vrijedni tim nisu omele ni temperature koje su tog dana dosegnule paprenih 40 stepeni Celzijusa. Požnjevena pšenica, koja je inače glavna namirnica u Rumunije, jer se hljeb poslužuje uz većinu obroka, deponirana je u trgovinu odakle će u prodaju.

U videu pogledajte kako je izgledala žetva, ali i slavlje koje je uslijedilo:  


Tagovi

Ginisov rekord New Holland Kombajn New Holland Žetva pšenice New Holland kombajn CR8.90 Revelation


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.