Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Granična kontrola
  • 28.07.2023. 16:30

Ministar Košarac: Stroga kontrola mesa prilikom uvoza

Nalog je izdao na osnovu zahtjeva resornog ministarstva iz Republike Srpske.

Foto: FB/Staša Košarac
  • 79
  • 32
  • 0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je na osnovu zahtjeva resornog ministarstva iz Republike Srpske izdao nalog da se uvede mjera pojačane kontrole na prisustvo afričke kuge svinja prilikom uvoza mesa iz regiona, EU i drugih tržišta, izvještava Fena.

Traži rigoroznu kontrolu mesa

Cilj ove mjere da se podrže napori institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta u suzbijanju i sprječavanju širenja ove zarazne bolesti, te očuvanju postojećih resursa kada je u pitanju svinjogojstvo.

"Naložio sam Kancelariji za veterinarstvo BiH da prihvati zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i da uvede mjeru stroge i intenzivne kontrole na prisustvo afričke svinjske kuge prilikom uvoza mesa."

Dodao da institucije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta redovno prate situaciju na terenu. Mjere neophodne za kontrolu afričke kuge svinja se preduzimaju na dnevnoj osnovi.

Ministar Košarac je istakao da postoji koordinacija aktivnosti i redovna komunikacija sa nadležnim institucijama Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta. Na snazi ostaje postojeća zabrana uvoza u BiH živih svinja, svježeg mesa domaćih i divljih svinja, te proizvoda od mesa, iz regija Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u kojima je prisutna afrička kuga svinja.

Interventno izdvajanje milion KM za saniranje posledica

''Pratićemo efekte preduzetih mjera i stanje na terenu, te u koordinaciji i saradnji s nadležnim tijelima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu nastaviti da radimo na suzbijanju i sprječavanju ove zarazne bolesti'."

Zatražio je od Savjeta ministara BiH da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion KM za saniranje posljedica širenja ove bolesti. Nedavno su na zahtjev Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH, međunarodni eksperti zaduženi za zdravlje životinja boravili na području Bijeljine i Brčko Distrikta, te u saradnji s veterinarima Republike Srpske dali preporuke o tome šta je potrebno učiniti kako bi se spriječilo širenje afričke svinjske kuge.


Tagovi

Staša Košarac Meso Kontrola uvoza Afrička kuga svinja Meso svinja Uvoz mesa Kontrola mesa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.