Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jahorina
  • 15.05.2024. 16:30

Minić: U RS postoje dvije grupe poljoprivrednih gazdinstava, jedni ulažu, drugi ne!

Globalizacija tržišta je, smatra ministar, nešto što bi mogao da pokrije budžet RS, uz uvođenje inovacija i mjera, ali da se onda dogode superćelijske oluje ili pandemija koja napravi poremećaj

Foto: MPŠV RS
  • 85
  • 12
  • 0

Poljoprivredna gazdinstva u Republici Srpskoj, resorni entitetski ministar Savo Minić, podijelio je u dvije grupe – ona modernija koja ulažu, i mala koji nisu spremna na značajnije investicije te su zato, kako je kazao, žrtve globalnih dešavanja. 

"Tu podrazumijevam klimatske promjene, primjene novih tehnologija i sve ono što u poljoprivrednoj proizvodnji mora biti uključeno da bi ona bila održiva", rekao je Minić na panelu "Poljoprivreda budućnosti – inovacije u službi razvoja", koji je održan u okviru Jahorina ekonomskog foruma, naglasio je da onaj koji ima hranu ima i samostalnost, dok su inovacije u poljoprivrednoj proizvodnji neophodne kako bi proizvođači mogli da plasiraju svoje proizvode na tržište.

Globalizacija tržišta je, dodaje, nešto što bi mogao da pokrije budžet Republike Srpske, uz uvođenje inovacija i mjera, ali da se onda dogode superćelijske oluje ili pandemija koja napravi poremećaj na tržištu. Prema njegovim riječima samoodrživ će biti onaj ko uspije da organizuje poljoprivrednu proizvodnju u smislu realnih prinosa i kvaliteta i onaj koji bude imao mogućnosti primarne prerade.

Panel "Poljoprivreda budućnosti – inovacije u službi razvoja"

Smatra kako je za poljoprivredne proizvođače neophodno uvezivanje, što im treba omogućiti u okviru nacionalnih zakonodavstava.

"Kada se vidi koje su potrebe velikih država i gradova, uopće ne treba razmišljati da li u Republici Srpskoj ima modalitet za plasman tržišnog viška koji bi trebalo da premira Agencija za agrarna plaćanja, jer taj tržišni višak stvara novu vrijednost, utiče na formiranje bruto domaćeg proizvoda i pravi razvoj", istakao je ministar.

Smatra kako su primjena informacionih sistema i digitalizacija nužnost, jer to pomaže resornom ministarstvu da planira godinu, te podsjetio kako RS ne može da povuče međunarodna sredstva za digitalizaciju agrara,  i to kako kaže "ne svojom krivicom".

BiH usaglasila plan za pristup IPARD fondovima: "Pregovarat ćemo!"

No, treba napomenuti da se upravo RS protivi uspostavi jedinstvenog mehanizma na nivou države, kojim bi bilo omogućeno povlačenje sredstava iz na primjer iz IPARD-a, jer to smatraju prijenosom nadležnosti, budući da sektorom poljoprivrede upravljaju ministarstva na nivou dva bh. entiteta.  


Tagovi

Savo Minić Jahorina ekonomski forum Poljoprivreda budućnosti Inovacije u poljoprivredi Digitalizacija u poljoprivredi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.