Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi zakon
  • 01.04.2023. 07:30

Milorad Dodik: Kažnjavat ćemo voćare koji od šljiva prave pekmez

Od toga Republika Srpska nema ništa. Mi im dajemo poticaje, oni peku pekmeze koje dijele rodbini ili prodaju na crno, poručio je entitetski predsjednik

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
  • 43.905
  • 2.488
  • 0

Nakon što su poljoprivrednike u Republici Srpskoj početkom ove godine iznenadile "plave koverte", odnosno obavijesti o retroaktivnoj naplati poreza na dohodak, iste bi mogle stići na adrese voćara koji se odluče praviti pekmez. U tom slučaju u njima će biti kazne.

Naime, predsjednik ovog bh. entiteta, Milorad Dodik, najavio je zabranu, kako je rekao, "zloupotrebe voća za besmislene proizvode", u koje je ubrajao pekmez i sve vrste slatka, poput džemova i kompota.

"Od toga Republika Srpska nema ništa. Mi im dajemo poticaje, oni peku pekmeze koje dijele rodbini ili prodaju na crno. To više neće moći. Jeste li vidjeli i u jednoj normalnoj državi da se to radi? Niste. E, neće moći ni ovdje. Zakon ćemo donijeti do ljeta, pa oni ako su spremni igrati se s državom, nek’ plaćaju kazne", rekao je Dodik prije dva dana u Foči, kada je posjetio višečlanu porodicu Badnjar povodom kupovine i useljenja u novu kuću.

Podsjetimo, u vlasništvu porodice Dodik je voćnjak u Laktašima, a veliku pažnju je lani izazvala njihova objava o traženju berača šljiva, koje su plaćali 0,10 KM po ubranom kilogramu. Umjesto pekmeza, Dodik predlaže da voćari svoje proizvode usmjere ka većim hladnjačama ili da proizvode rakiju i voćne likere. Time, kako je naveo čuvaju "srpsku tradiciju". 

S obzirom na to da je resorni ministar Savo Minić, po preuzimanju mandata najavio veću podršku malim proizvođačima, ističući njihov značaj, zatražili smo i komentar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na izjave predsjednika RS. Više o tome čitajte na linku - ovdje

Šta mislite, treba li od voća praviti pekmez ili rakiju - odgovorite u anketi ispod teksta. 


Tagovi

Milorad Dodik Pekmez Rakija Voće Republika Srpska


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba