Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroplastika u hrani
  • 30.07.2022. 15:00

Meso i mlijeko sadrže mikroplastiku: Stočna hrana izvor zagađenja?

Prehrambeni proizvodi se pakuju u plastičnu ambalažu, što može biti još jedan izvor

Foto: Depositphotos/wonderisland/dartuln
  • 322
  • 166
  • 0

U Holandiji su naučnici proučavali sadržaj mikroplastike u uzorcima mesa i mliječnih proizvoda i otkrili visoku stopu kontaminacije kod domaćih životinja, izvještava Guardian. Rezultati su dali potpuno nov pogled na način kako se ona kreće kroz lanac ishrane i daje dodatni poticaj za bolje razumijevanje potencijalnih efekata sveprisutnog materijala na žive organizme.

Stočna hrana izvor zagađenja

U pilot studiji naučnici s Univerziteta Vrije u Amsterdamu su pronašli čestice u tri četvrtine testiranih proizvoda od mesa i mlijeka i u svakom uzorku krvi domaćih životinja.

Rezultati su pokazali da su ove materije prisutne u svakom uzorku stočne hrane i da je ona izvor ovog zagađenja. Osim toga, prehrambeni proizvodi se pakuju u plastičnu ambalažu, što može biti još jedan izvor.

Testirani su uzorci krvi 12 krava i 12 svinja i u svima je pronađena mikroplastika, uključujući polietilen i polistiren koji je glavni sastojak stiropora. Kontaminirano je sedam od osam uzoraka govedine i pet od osam uzoraka svinjskog mesa.

Testirani su govedina i svinjetina (Foto: Depositphotos/mikdam)

Za potrebe istraživanja testirano je 25 uzoraka mlijeka koji su poticali iz kartonskih kutija supermarketa, cisterni za mlijeko i ručne muže. Osamnaest uzoraka, uključujući najmanje jedan od svake vrste, sadržavao je mikroplastiku.

Zdravlje stoke i ljudi

Istraživanje tek treba provesti u drugim državama. Do sada su prijavljeni pronalasci u kupljenom mlijeku 2021. godine u Švicarskoj i mlijeku koje je poticalo s farme u Francuskoj.

"S obzirom na to da je mikroplastika prisutna u stočnoj hrani, nije iznenađujuće da ju je sadržavala velika većina testiranih mesnih i mliječnih proizvoda", izjavila je Maria Westerbos iz organizacije Plastic Soup Foundation. Ukazala je na potrebu hitnog djelovanja i oslobađanja od plastike u stočnoj hrani kako bismo zaštitili zdravlje stoke i ljudi.

Mlijeko je najčešće pakirano u plastičnu ambalažu (Foto: Depositphotos/Lihodeev)

Otkrivena u ljudskoj krvi

U martu je prvi puta otkrivena u ljudskoj krvi, a istraživači Univerziteta Vrije koristili su iste metode za testiranje životinjskih proizvoda. Ovim otkrićem dokazano je da te čestice putuju po tijelu te da se mogu deponovati u pojedinim organima. Istraživači su zabrinuti, jer ona izaziva oštećenja ljudskih ćelija. Uticaj na zdravlje ljudi ili životinja na farmi još je nepoznat, ali je poznato da šteti nekim divljim životinjama.

Ogromne količine plastike su zagadile prirodnu sredinu i pronađena je u svim krajevima svijeta, od vrha Mount Everesta do najdubljih okeana.


Tagovi

Mikroplastika Uzorci mesa Meso Mlijeko Ljudska krv Univezitet Vrije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

50


Glasova: 22

Da 44,0%

Glasova: 21

Ne 42,0%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,0%

Pregled ankete

Pregled ankete